Sari la conținut

Sfântul Nicolae și Moș Crăciun. Omul din spatele poveștii cu Moș Crăciun și legenda cadourilor

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sfântul Nicolae a fost un Episcop care a trăit în secolul al IV-lea, într-un loc numit Myra din Asia Mică (acum numită Turcia). Era un om foarte bogat pentru că părinții lui care au murit când era tânăr și i-au lăsat mulți bani. De asemenea, era un om foarte amabil și avea reputația de a ajuta pe cei săraci și de a oferi cadouri secrete oamenilor care aveau nevoie. Există mai multe legende despre Sfântul Nicolae, deși nu știm dacă vreuna dintre ele este adevărată!

Cea mai faimoasă poveste despre Sfântul Nicolae spune cum a început obiceiul de a agăța ciorapii pentru a pune cadourile! Sună cam asa:

Era un om sărac care avea trei fete. Bărbatul era atât de sărac încât nu avea suficienți bani pentru o zestre, așa că fiicele lui nu s-au putut căsători. (O zestre este o sumă de bani plătită mirelui de către părinții miresei în ziua nunții. Acest lucru se mai întâmplă în unele țări, chiar și astăzi.) Într-o noapte, Nicholas a scăpat în secret o pungă de aur pe horn și în casă ( asta însemna că fiica cea mare a putut fi căsătorită atunci). Punga a căzut într-un ciorap care fusese atârnat de foc să se usuce! Acest lucru s-a repetat mai târziu cu a doua fiică. În cele din urmă, hotărât să descopere persoana care îi dăduse banii, tatăl se ascundea în secret lângă foc în fiecare seară până l-a surprins pe Nicholas scăpand o pungă de aur. Nicholas l-a implorat pe bărbat să nu spună nimănui ce a făcut, pentru că nu voia să atragă atenția asupra lui. Dar în curând vestea a apărut și când cineva a primit un cadou secret, s-a crezut că poate era de la Nicholas.

Datorită bunăvoinței sale, Nicolae a fost făcut Sfânt. Sfântul Nicolae nu este doar sfântul copiilor, ci și al marinarilor! O poveste spune despre el că a ajutat niște marinari care au fost prinși într-o furtună puternică în largul coastei Turciei. Furtuna năvăli în jurul lor și toți bărbații erau îngroziți că nava lor se va scufunda sub valurile uriașe. S-au rugat Sfântului Nicolae să-i ajute. Deodată, acesta stătea pe punte în fața lor. El a ordonat ca marea să fie calmă, furtuna s-a stins și au putut să-și navigheze nava în siguranță către port.

Sfântul Nicolae a fost exilat din Myra și ulterior pus în închisoare în timpul persecuției creștinilor de către împăratul Dioclețian, dar a fost eliberat pe vremea împăratului de mai târziu Constantin, care era creștin. Sfântul Nicolae a participat la Sinodul de la Niceea în 325.

Nimeni nu știe cu adevărat când a murit Sfântul Nicolae, a fost pe 6 decembrie în 343 (care pare a fi cel mai probabil), 345 sau 352. În 1087, oasele sale au fost furate din Turcia de niște marinari negustori italieni. Oasele sunt acum păstrate în Biserica care poartă numele lui din portul italian Bari. În ziua sărbătorii Sf. Nicolae (6 decembrie), marinarii din Bari încă îi poartă statuia de la Catedrală în larg, pentru ca el să poată binecuvânta apele și să le ofere călătorii sigure pe tot parcursul anului.

Cum a devenit Sfântul Nicolae Moș Crăciun

Moș Crăciun în ținute de diferite culori

În secolul al XVI-lea, în nordul Europei, după reformă, poveștile și tradițiile despre Sfântul Nicolae au devenit nepopulare.

Dar cineva a trebuit să livreze cadouri copiilor de Crăciun, așa că în Marea Britanie, în special în Anglia, a devenit „St Christmas”, „Father Christmas” sau „Old Man Christmas”, un personaj vechi din piesele de poveste din Evul Mediu în Marea Britanie și părți din nordul Europei. În Franța, atunci era cunoscut sub numele de „Père Nöel”.

În unele țări, inclusiv părți ale Austriei și Germaniei, prezentul dăruitor a devenit „omul creștin”, un copil cu păr auriu, cu aripi, care simbolizează pruncul nou-născut Isus.

La început în SUA, numele său era „Kris Kringle” (de la Christkind). Mai târziu, coloniștii olandezi din SUA au luat cu ei vechile povești ale Sfântului Nicolae, iar Kris Kringle și Sfântul Nicolae au devenit „Sinterklaas” sau cum spunem acum „Moș Crăciun”!

Multe țări, în special cele din Europa, sărbătoresc Ziua Sfântului Nicolae pe 6 decembrie. În Țările de Jos și în alte țări europene, copiii lasă saboții sau pantofii afară pe 5 decembrie (ajunul Sf. Nicolae) pentru a fi umpluți cu cadouri. De asemenea, ei cred că dacă vor lăsa niște fân și morcovi în pantofi pentru calul lui Sinterklaas, li se vor lăsa niște dulciuri.

Sfântul Nicolae a devenit din nou popular în epoca anilor 1800, când scriitorii, poeții și artiștii au redescoperit vechile povești.

În 1821, la New York a fost publicată o poezie anonimă numită „Old Santeclaus with Much Delight”. A fost prima dată când Moșul/Sfântul Nicolae a fost descris într-o sanie tras de un ren. Poezia a fost publicată cu opt ilustrații într-o carte numită „Prietenul copiilor: un cadou de Anul Nou, pentru cei mici de la cinci la doisprezece ani” și sunt cele mai vechi imagini cu „Moș Crăciun”, mai degrabă decât cu Sfântul Nicolae sau Sinterklaas.

În 1823 a fost publicată celebra poezie „O vizită de la Sfântul Nicolae” sau „T’a fost noaptea de dinainte de Crăciun”. Doctorul Clement Clarke Moore a susținut mai târziu că a scris-o pentru copiii săi. (Unii savanți cred acum că a fost scris de fapt de Henry Livingston Jr., care era o rudă îndepărtată a soției doctorului Moore.)

În poem, Sfântul Nicolae este descris „Era dolofan și plinuț, un elf bătrân și vesel”. și ca venea cu „o sanie în miniatură și opt căprioare mici”. A fost prima dată când am aflat numele renilor. Ei au devenit foarte cunoscuți în piesa „Rudolph the Red Nased Rendeer”, scrisă în 1949.

Știați că ceilalți reni ai lui Rudolph și a lui Moș Crăciun ar putea fi toți fete!? Numai femelele de ren își păstrează coarnele pe tot parcursul iernii. Până la Crăciun, cei mai mulți masculi își aruncă coarnele și își economisesc energia gata să crească o nouă pereche în primăvară.

Moș Crăciunul din Marea Britanie și Moș Crăciunul american au devenit din ce în ce mai asemănători de-a lungul anilor și acum sunt unul și același.

Unii spun că Moș Crăciun locuiește la Polul Nord. În Finlanda, se spune că locuiește în partea de nord a țării lor, numită Laponia.

Dar toată lumea este de acord că el călătorește prin cer pe o sanie trasă de reni, că intră noaptea în case pe horn și pune cadouri pentru copii în șosete sau pungi lângă paturile lor, în fața bradului familiei, sau lângă șemineu.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel