Sari la conținut

2 ianuarie. Sfântul Serafim de Sarov. Sfaturi pentru sănătatea sufletului. Rugăciune puternică împotriva bolilor

2 ianuarie. Sfântul Serafim de Sarov. Sfaturi pentru sănătatea sufletului. Rugăciune puternică împotriva bolilor.

Pe 2 ianuarie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfântul Serafim de Sarov.Sfântul este unul dintre cei mai cunoscuți Sfin ți ai Rusiei. Moaștele Sfântului Serafim se află la Diveevo. Sarovul se află azi într-o zonă în care accesul este interzis din cauza unor instalații militare. Diveevo e la răsărit de Moscova.

Sfantul Serafim de Sarov este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinti ai ortodoxiei, el fiind cunoscut peste tot în spațiul ortodox. Iar „din învățătura lui se citează atât în rândul credincioșilor, cât și în cadrul teologiei academice, mai ales atunci când se vorbește despre sfințirea persoanei umane”.

Sfaturi pentru sănătatea sufletului ale Sfântului Serafim de Sarov

  • Când se va întâmpla să fiți printre oameni în lume, nu trebuie să vorbiți despre lucrurile duhovnicești. Mai ales când la ei nu se bagă de seamă dorința de a asculta. Dar când apare trebuința, trebuie să lucrăm fără fereală, întru slava lui Dumnezeu, după cuvântul: Eu pre cei ce Mă proslăvesc îi voi proslăvi (I Împ. 2, 30), căci calea este de acum deschisă.
  • Nu trebuie să ne deschidem inima înaintea altuia fără să fie nevoie. Dintre mii de oameni poți găsi doar unul care să îți păstreze taina. Dacă noi n-o păstrăm înlăuntrul nostru, cum putem să nădăjduim că ea va fi păstrată de alții?
  • Nu trebuie să vărsăm din inimă fără să fie nevoie lucrurile cele mai bune care au intrat în ea. Pentru că cele adunate pot fi ferite de vrăjmașii văzuți și de cei nevăzuți numai atunci când sunt păzite înlăuntrul inimii. Nu le descoperi tuturor tainele inimii tale.
  • În tot chipul trebuie să ascunzi în tine comoara harismelor, altminteri o vei pierde și nu o vei mai afla. După cum spune din cercare Sfântul Isaac Sirul, mai bun este ajutorul cel din păzire decât ajutorul cel din fapte.

Sfaturi pentru sănătatea sufletului ale Sfântului Serafim de Sarov

  • Trebuie să fii milostiv față de cei săraci și de cei străini. Mult s-au îngrijit pentru aceasta marii luminători și Părinți ai Bisericii.
  • Suntem datori să ne străduim în tot chipul a împlini cuvântul lui Dumnezeu: fiți, dar, milostivi precum și Tatăl vostru este milostiv (Lc. 6, 36), și: milă voiesc, iar nu jertfă (Mt. 9, 13).
  • Când îi întoarcem spatele unui om sau când îl jignim, pe inimă parcă se pune o piatră.
  • Cei care din fire sunt foarte vorbareti tulbură de multe ori linistea interioara si surpa capacitatea de concentrare a celor din jur. Dar mai grav este faptul că, prin multa vorbire fără rost, se poate stinge acea flacără ce a fost aprinsa in inimile oamenilor de catre Domnul Hristos când a venit pe pamânt. Nimic nu poate stinge focul aprins de Duhul Sfânt… Decât vorbirea multă și vorbirea fără rost.
  • Pentru a ne păstra pacea sufletească trebuie să ne străduim în tot chipul a nu-i osândi pe alţii. Prin neosândire şi prin tăcere se păstrează pacea sufletească. Atunci când omul petrece într-o asemenea aşezare, primeşte descoperiri dumnezeieşti.
  • Dobândirea Duhului Sfânt este adevăratul scop al vieţii creştine. În timp ce rugăciunea, postul, pomenile şi alte fapte bune făcute din dragostea de Hristos, sunt doar mijloace ale dobândirii Duhului Sfânt.

Rugăciunea puternică împotriva bolilor, către Sfântul Serafim de Sarov.

„O, preasfinte Cuvioase și de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim, caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriți și neputincioși, împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și mângâiere.

Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate și ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului. Să ținem cu tărie credința ortodoxă, cu sârguință să-I aducem lui Dumnezeu pocăință pentru păcatele noastre în evlavie creștinească, cu harul bine să sporim și să fim vrednici de ajutorul și mijlocirea ta pentru noi înaintea lui Dumnezeu.

O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credință și cu dragoste ne rugăm ție. Și nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta.

Acum și în ceasul sfârșitului nostru ajută-ne și apără-ne cu rugăciunile tale de săgețile cele pline de răutate ale diavolului, ca să nu ne stăpânească puterea lui ci, cu ajutorul tău, să ne învrednicim a moșteni fericirea lăcașurilor Raiului.

Căci în tine ne punem astăzi nădejdea, Părinte milostive. Fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire și adună-ne la lumina cea neinserată a vieții veșnice prin mijlocirea ta cea bineplăcută, la Tronul Sfintei Treimi. Ca să slăvim și să cântăm împreună cu toți Sfinții Numele cel vrednic de închinare, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel