Sari la conținut

Sfatul nutriționistului – Cât trebuie să mâncăm la masa de Paște?

Masa de Paște este un prilej bun de a reuni toată familia și de a degusta bucatele tradiționale – ouă, cozonac, pască, friptură de miel și vin roșu, însă moderația este cheia pentru a nu ne îmbolnăvi.

Medicul Olivia Georgescu de la Spitalul Elias sfătuiește : „La masa de Paşte trebuie să se mănânce cantităţi mici din fiecare aliment, cel mult două ouă, friptura de miel cu legume verzi, nu cu paste făinoase sau cartofi, care îngreunează digestia, iar la desert, doar o felie de pască sau cozonac„, citează Mediafax.

Medicul declară că trebuie consumate cantități mici din fiecare aliment pentru a avea o digestie proprice și pentru a nu face excese. Friptura de miel trebuie consumată alături de legume verzi (spanac, salată, ștevie) și nu alături de cartofi sau alimente făinoase. Drobul ideal trebuie să conțină cel mult două treimi organe și o treime legume verzi, precizează nutriționistul

De asemenea la desert trebuie să se consume doar o felie pască/cozonac, iar consumul de alcool trebuie să fie moderat (125 ml pentru femei și 250 ml în cazul bărbaților). Pentru cei care au ținut post trebuie să reintegreze încet alimentele de origine animală în dieta lor și le este recomandat să înceapă cu jumătate din porțile recomandate unei persoane care nu a ținut post.

Persoanele hipertensive trebuie să aibă grijă la cantitatea de sare, deoarece aceasta crește tensiunea arterială, iar persoanele diabetice trebuie să nu consume preparate cu zahăr precum pasca sau cozonac.Persoanele care au ciroză şi cele afectate de hepatită sau pancreatită cronică nu trebuie să consume alcool, iar preparatele din carne trebuie gătite dietetic, fierte sau la cuptor.

A.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel