Sari la conținut

Sfaturi eficiente pentru a scapă de grăsimea de pe abdomen

Grăsimea de pe burtă este mai mult decât o pacoste pentru oricine. Insa, spre surprinderea tuturor, expertii au dezvaluit cateva sfaturi utile.

Un tip de grăsime de pe burtă – denumită grăsime viscerală – este un factor de risc major pentru diabetul de tip 2, boli de inimă și alte afecțiuni.

Sfaturi eficiente pentru a scapă de grăsimea de pe abdomen

Multe organizații de sănătate folosesc indicele de masă corporală (IMC) pentru a clasifica greutatea și a prezice riscul de boli metabolice.

Cu toate acestea, acest lucru este înșelător, deoarece persoanele cu exces de grăsime abdominală prezintă un risc crescut chiar dacă sunt slabi.

Deși pierderea grăsimii din această zonă poate fi dificilă, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce excesul de grăsime abdominală.

Iată cateva sfaturi eficiente pentru a pierde grăsimea de pe burtă, susținute de studii științifice.

1. Mănâncă fibre solubile
Fibrele solubile absorb apa și formează un gel care ajută la încetinirea alimentelor în timp ce acestea trec prin sistemul tău digestiv.

Studiile arată că acest tip de fibre promovează pierderea în greutate prin faptul că te ajută să te simți sătul, astfel încât, în mod natural, mănânci mai puțin. De asemenea, poate scădea numărul de calorii pe care corpul dumneavoastră le absoarbe din alimente.

Mai mult, fibrele solubile pot ajuta la combaterea grăsimii de pe burtă.

Faceți un efort pentru a consuma alimente bogate în fibre în fiecare zi. Surse excelente de fibre solubile includ:

  • semințele de in
  • tăiței shirataki
  • varza de Bruxelles
  • avocado
  • leguminoase
  • mure

2. Evitați alimentele care conțin grăsimi trans
Grăsimile trans sunt create prin pomparea hidrogenului în grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiul de soia.

Se găsesc în unele margarine și creme tartinabile și, de asemenea, sunt adesea adăugate în alimentele ambalate, dar mulți producători de alimente au încetat să le mai folosească.

Aceste grăsimi au fost legate de inflamații, boli de inimă, rezistență la insulină și creșterea grăsimii abdominale în studii observaționale și pe animale.

Un studiu a constatat că maimuțele care au urmat o dietă bogată în grăsimi trans au acumulat cu 33% mai multă grăsime abdominală decât cele care au urmat o dietă bogată în grăsimi mononesaturate.

Pentru a ajuta la reducerea grăsimii de pe burtă și pentru a vă proteja sănătatea, citiți cu atenție etichetele ingredientelor și stați departe de produsele care conțin grăsimi trans. Acestea sunt adesea enumerate ca grăsimi parțial hidrogenate.

3. Consumați o dietă bogată în proteine
Proteinele sunt un nutrient extrem de important pentru gestionarea greutății.

Un aport ridicat de proteine crește eliberarea hormonului de sațietate PYY, care diminuează pofta de mâncare și promovează sațietatea.

De asemenea, proteinele cresc rata metabolică și vă ajută să păstrați masa musculară în timpul pierderii în greutate.

Multe studii observaționale arată că persoanele care mănâncă mai multe proteine tind să aibă mai puțină grăsime abdominală decât cele care au o dietă mai puțin proteică.

Asigurați-vă că includeți o sursă bună de proteine la fiecare masă, cum ar fi:

  • carne
  • pește
  • ouă
  • lactate
  • proteine din zer
  • fasole

4. Reduceți nivelul de stres
Stresul te poate face să te îngrași pe burtă prin declanșarea producției de cortizol de către glandele suprarenale, cunoscut și sub numele de hormonul stresului.

Cercetările arată că un nivel ridicat de cortizol crește pofta de mâncare și determină stocarea grăsimii abdominale.

Mai mult, femeile care au deja o talie mare au tendința de a produce mai mult cortizol ca răspuns la stres. Creșterea cortizolului se adaugă și mai mult la creșterea grăsimii în jurul mijlocului, potrivit healthline.

Pentru a ajuta la reducerea grăsimii de pe burtă, implicați-vă în activități plăcute care ameliorează stresul. Practicarea yoga sau meditația pot fi metode eficiente.

5. Nu mâncați multe alimente zaharoase
Zahărul conține fructoză, care a fost legată de mai multe boli cronice atunci când este consumată în exces.

Printre acestea se numără bolile de inimă, diabetul de tip 2, obezitatea și boala ficatului gras.

Studiile observaționale arată o relație între consumul ridicat de zahăr și creșterea grăsimii abdominale.

Este important să realizăm că mai mult decât zahărul rafinat poate duce la creșterea grăsimii abdominale. Chiar și zaharurile mai sănătoase, cum ar fi mierea adevărată, ar trebui folosite cu moderație.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel