Sari la conținut

TOP 10 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă. Rezultatele sunt impresionante

sfaturi alimentatie sanatoasa
sursa foto: unsplash.com
rolul alimentaţiei este vital

Din cuprinsul articolului

Pe lângă medicația recomandată de medicilor, alimentația este și ea ”cheia” pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge. Alimentația nesănătoasă și stresul permanent la care sunt supuși este cauza colesterolului mărit pentru orice persoană.

Rolul alimentaţiei este vital

Iată cele mai importante 10 sfaturi care te vor ajuta să reduci nivelul de colesterol rău și să ai o alimentație sănătoasă.

alimente nesanatoase
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

1. Carbohidrații produc creșteri ale nivelului de LDL-colesterol (“colesterol rău”)

Pentru ca o salată să fie mai sănătoasă, înlocuiește crutoanele cu miez de nucă, care au un conținut crescut în grăsimi polinesaturate (“grăsimi bune”), care scad LDL-colesterolul și cresc HDL-colesterolul.

2. Bea vin roșu în loc de cocteiluri!

Studiile arată că o ingestie moderată de alcool poate produce o ușoară creștere a HDL-colesterolului („colesterol bun“). În schimb, tăriile sau băuturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care conțin carbohidrați, nu sunt deloc sănătoase. Vinul roșu conține 10% din carbohidrații unei margarita, de exemplu. De asemenea, vinul roșu conține antioxidanți, flavonoizi, care scad nivelurile de LDL-colesterol și stimulează nivelurile de HDL-colesterol. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la bărbați și 1 pahar la femei.

3. Înlocuiește snacksurile și brânza cu alune și soia (boabe fierte, coapte sau tofu).

4. Înlocuiește dressingul pentru salată gata preparat din comerț cu suc de lămâie și oțet balsamic.

5. Înlătura untul, uleiul prăjit, carnea de porc, pieliță cărnii de pasăre din alimentație.
6. Înlocuiește carnea de vită cu cea de curcan, deoarece carnea de curcan conține pe jumătate grăsimile săturate din carnea de vită, aspectul fiind asemănător.

7. Puiul este bun, dar scoicile și peștele sunt și mai bune! Peștele conține acizi omega 3, “sănătoși pentru inimă”.

8. Înlocuiește chipsurile cu popcorn (floricele de porumb)! Acestea din urmă au cu peste 80% mai puține grăsimi săturate și de 2 ori mai multe fibre decât chipsurile de cartofi sau porumb.

9. Înlocuiește iaurtul obișnuit sau cremele de iaurt cu iaurt natural 0% grăsime. La fel procedați și cu brânza de vaci sau smântana.

10. Printre alimentele interzise se numără:

Carnurile grase, mezelurile, viscerele, conservele, ouăle (este permis doar albusul și nu mai mult de 1-2 gălbenușuri/săptămână), pastele făinoase cu ouă, fasolea uscată, mazărea uscată;
Grăsimile animale (unt, smântână, frișcă, slănină, untură);
toate preparatele cu ouă, înghețate, creme cu unt, frișcă, prăjiturile cu fructe;
ciocolată și în general dulciurile concentrate, potrivit slabsaugras.ro.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: