Sari la conținut

Sfaturi pentru pacienți: cum să te pregătești pentru procedura de coronarografie

Sursă foto: Shutterstock
Coronarografia presupune introducerea unui tub flexibil, numit cateter, într-o arteră de la nivelul încheieturii sau al coapsei și ghidarea acestuia, cu ajutorul razelor X, până în arterele coronare.

Coronarografia este o procedură diagnostică minim invazivă care permite medicilor să vizualizeze arterele coronare în detaliu. Este adesea recomandată când există suspiciunea anumitor probleme cardiace sau când alte investigații nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic. În plus, aceasta poate fi utilizată pentru a stabili un plan de tratament și pentru a evalua eficacitatea acestuia.[1] Continuă să citești pentru a afla cum te pregătești pentru o astfel de procedură, ce ai voie să faci și ce nu și ce subiecte ar trebui să abordezi în discuțiile cu medicul tău înainte de coronarografie. 

Ce se întâmplă în timpul unei coronarografii?

Coronarografia presupune introducerea unui tub flexibil, numit cateter, într-o arteră de la nivelul încheieturii sau al coapsei și ghidarea acestuia, cu ajutorul razelor X, până în arterele coronare. Odată ce cateterul ajunge în arterele coronare, se injectează o substanță de contrast. Aceasta va evidenția eventualele blocaje sau îngustări în artere pe imaginile radiografice.

De-a lungul întregii proceduri, starea pacientului este monitorizată constant. Acest lucru include monitorizarea semnelor vitale, precum tensiunea arterială, pulsul și oxigenul din sânge. Fiecare variație a acestor parametri este înregistrată și interpretată de către medicul cardiolog, care poate lua decizii rapide în funcție de evoluția pacientului.[1][2] 

Ce trebuie să faci înainte de coronarografie?

Pregătirea pentru o coronarografie presupune anumite etape importante pentru a asigura siguranța pacientului și eficacitatea procedurii. În primul rând, vei efectua un set complet de analize de sânge, o electrocardiogramă și o ecocardiografie. Rolul acestor analize și investigații este să ajute la identificarea posibilelor probleme care ar putea afecta rezultatul procedurii și la determinarea unor potențiale complicații post-procedură.[1][2] Cu alte cuvinte, rolul lor este să asigure îndeplinirea condițiilor necesare pentru obținerea celor mai bune rezultate, fără a trebui să-ți faci griji cu privire la coronarografie și riscurile ei.

Este posibil să ți să ceară să întrerupi administrarea anumitor medicamente. Atenție! Întreruperea tratamentului medicamentos se face numai la recomandarea medicului și conform indicațiilor acestuia. Această măsură este necesară pentru a preveni interacțiunile medicamentoase care ar putea afecta rezultatele procedurii sau care ar putea crește riscul de complicații. De asemenea, nu vei putea mânca și nu vei bea apă cu câteva ore înainte de procedură.[1][2]

Vei primi instrucțiuni clare privind tot ce trebuie să faci și ce nu ai voie să faci înainte de coronarografie de la medicul tău.

Ce trebuie să discuți cu medicul tău înainte de coronarografie?

Înainte de a efectua o coronarografie, este important discuți cu medicul tău despre istoricul tău medical. Este esențial să menționezi orice problemă de sănătate pe care o ai, inclusiv boli de inimă, boli pulmonare, diabet sau alergii. Aceste informații pot ajuta medicul să evalueze riscurile pe care le implică procedura pentru tine și să ia măsuri adecvate pentru a le minimiza. De asemenea, este important să îl informezi despre orice medicament pe care îl iei, fie că este pe bază de rețetă sau fără. Chiar dacă iei doar suplimente alimentare, medicul trebuie să știe acest lucru.[1][2]

Pe lângă discuțiile legate de istoricul tău medical, ar trebui să pui medicului întrebări specifice despre angiografia coronariană. Discută cu el despre ce te poți aștepta pe parcursul procedurii de coronarografie și riscurile pe care le implică aceasta, beneficiile și avantajele sale. Indiferent ce nelămuriri ai avea, este indicat să fie rezolvate înainte de procedură. Nu ezita să îi pui medicului tău orice întrebări ai avea și să îi ceri să îți explice orice nu înțelegi. Informarea corectă și dialogul deschis cu medicul pot contribui la un rezultat mai bun al procedurii de coronarografie.

Pregătirea pentru o procedură de coronarografie nu este un proces complicat, mai ales dacă ai deja toate informațiile necesare privind acest subiect. Întreabă-ți medicul exact ce trebuie să faci înainte de coronarografie, asigură-te că înțelegi ce presupune ea și informează-l dacă ai anumite afecțiuni ori dacă iei medicamente ce ar afecta rezultatele procedurii.

Bibliografie: 

  1. „Coronary Angiogram”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/coronary-angiogram/about/pac-20384904. Accessed 6 Feb. 2024.
  2. „Coronary Angiography”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/article/003876.htm. Accessed 6 Feb. 2024.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel