Sari la conținut

Sfaturi pentru părinți. Ce și cum ar trebui să mănânce un copil ca să fie sănătos

Sursa foto: doctorulzilei.ro

Sfaturi pentru părinți. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei copii din întreaga lume este obez. Nu există date oficiale în România, iar ultimul studiu datează de aproape 10 ani și arată că peste 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi.

Cinci porții de legume și fructe, fiecare cât un pumn de copil, cereale, carne și lapte, dar în cantități limitate. Sucul înlocuit cu apă și o oră de mișcare pe zi, potrivit indicațiilor specialiștilor în nutriție.

Însă, ocampanie pentru școlari, părinți și profesori intitulată „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!” este desfășurată de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate are rolul de a-i ajuta pe părinți și copii să învingă obezitatea. Asta în condițiile în care tot mai mulți români au probleme cu greutatea.

Specialiștii vin cu explicații clare în ceea ce privește alimentația copiilor din clasele primare.

alimentatie sanatoasa
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei

Cinci categorii de produse care nu trebuie să lipsească în nicio zi:

  • 5 porții de legume și fructe – o porție trebuie să fie cât decât pumnul copilului
  • 4 porții de cereale – adică o felie de pâine, orez, paste fierte, fulgi de cereale
  • 4 porții de alimente cu proteine – cât podul palmei copilului sau 1 ou
  • 2-3 porții de lactate – adică o cană de lapte, ori o bucată de brânză cât o cutie de chibrituri.
  • 4-5 pahare cu apă.

Jumătate din farfuria copiilor trebuie să conțină fructe și legume, iar în cealaltă jumătate sunt cereale, proteine și lactate. Dacă mai cere o porție, ar fi bine ca părintele să aștepte 5-10 minute să vadă dacă într-adevăr cel mic mai are nevoie sau e doar pofticios. Nu este indicată nici recompensa cu dulciuri pentru a-l face să mănânce, potrivit Pro TV.

Dr. Bogdan Pascu, medic primar endocronolog pediatru: „Din numărul consulturilor pe care le am zilnic, cam 40% din copiii care vin zilnic suferă de suprapondere sau obezitate. Cam 1 din 3 copii suferă de suprapondere sau obezitate în România”.

Prin proiectul „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț”, derulat de Ministerul Sănătății și de Institutul Național de Sănătate Publică, în luna noiembrie, în școlile din România, copiii și adulți vor învăța cum să mănânce sănătos. Pentru că alimentația părinților trebuie să fie un model pentru cei mici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel