Sari la conținut

Sfaturi utile: Cum poți preveni răceala și gripa

raceala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
intarirea sistemului imunitar

Sfaturi utile: Cum poți preveni răceala și gripa, că tot este sezonul acum. Iată câteva sfaturi utile pentru a-ți păstra sănătatea în plin sezon de răceli.

Răcelile şi gripa sunt infecții respiratorii ușor de contactat, mai ales în sezonul rece. Te poți feri de aceste afecțiuni dacă iei câteva măsuri de prevenție. Iată ce poți face ca să nu te îmbolnăvești:

Atenție la igienă!

De fiecare dată după ce mergi cu un mijloc de transport în comun ai grijă să te speli pe mâini, când ajungi acasă sau la birou. De asemenea, poți folosi șervetele antibacteriene.

Este indicat să te speli și după ce ai dat mâna cu cineva. Cel mai indicat este să iți speli mâinile cu apă călduță și săpun, cel puțin 20-30 de secunde.

Evită aglomerația și persoanele bolnave

Încearcă să eviți locurile foarte aglomerate și să vii în contact cu persoane care suferă de o infecție respiratorie. Astfel, riscul de îmbolnăvire scade considerabil.

Odihna, foarte importantă

Somnul te ajută să te menții sănătos, având un rol vital și în buna funcționare a sistemului imunitar. Iar cei care au un sistem imunitar puternic au un risc mult mai mic de a se îmbolnăvi de răceală și gripă.

Un organism obosit poate cădea mult mai ușor pradă virusurilor gripale și bacteriilor, susțin specialiștii.

Ai grijă la alimentație!

Legumele și fructele sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, căci sunt bogate în vitamine și minerale. De asemenea, este bine să ai și un aport de proteine din carne, lactate și brânzeturi.

Așadar, ai grijă ca alimentația ta să fie cât mai variată pentru a-ți lua toți nutrienții necesari din alimente. Încearcă să consumi și cât mai multe fructe și legume de sezon, este foarte important.

De asemenea, nu ocoli nici plantele care au rolul de a stimula imunitatea. Bea cât mai multe ceaiuri pe bază de plante ca: echinaceea, măceșe, cătină. Poți adăuga lămâie și miere, dar nu când ceaiul este fierbinte.

Fumezi? Renunță…

Fumătorii sunt mai predispuși la infecțiile respiratorii, arată un studiu publicat în revista Archives of Internal Medicine, în anul 2004, potrivit Spitalul Buzău.

De ce? Ei bine, fumul de țigară poate să cauzeze distrugerea cililor nazali, mici peri care au grijă să împiedice pătrunderea bacteriilor în organism, prin fosele nazale. Astfel, crește riscul de infecții respiratorii.

Mișcare

Exercițiile fizice aduc multe beneficii sănătății, iar unul dintre acestea este tonifierea organismului, care devine mai puternic și mai rezistent în fața infecțiilor.

Așadar, o alergare ușoară de 20-30 de minute sau o sesiune de exerciții cardio nu sunt recomandate doar pentru a te păstra în formă, ci și pentru întărirea sistemului imunitar.

 

 

 

Simona David

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel