marți, august 9, 2022

Sărbătoare deosebit de importantă miercuri, 29 iunie 2022, când românii îi prăznuiesc pe Sfinții Petru și Pavel. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante sărbători, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Uite ce este INTERZIS să facă creștinii ortodocși în această zi sfântă.

După o scurtă perioadă de post, credincioșii trebuie să țină cont de anumite tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine. Totodată, anumite lucruri sunt interzise în această zi de sărbătoare, fiind una cu cruce roșie.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: ”Mierea de albine îngrașă mai t...

 Sfinții Apostoli Petru și Pavel, tradiții și obiceiuri

Potrivit credinței populare, începând cu această zi, cucul și privighetorile nu mai cântă. Se spune că nucile și alunele vor fi viermănoase dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Se spune că Sânpetru pocnește din bici în această zi, iar scânteile care apar devin licurici. Aceștia îi călăuzesc pe călătorii rătăciți prin pădure sau pe drumuri de munte.

În această zi se respectă tradiția Moșilor de Sânpetru, pentru a avea spor în casă. Se sfințesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și acrișoare. ceste ofrande se împart apoi celor nevoiași.

Te-ar mai interesa: Un neurolog renumit susține că anumite alimente po...

Oamenii pistruiați trebuie să se spele cu apă pe față la miezul nopții, atunci când va cânta cocoșul. În acest fel, pistruii nu se vor mai înmulți, potrivit tradiției.

În această zi este bine ca oamenii să împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor. De asemenea, e bine să le ureze sănătate și spor la muncă. Cei care poartă în buzunarele lor usturoi și pelin vor fi feriți de rele.

Te-ar mai interesa: Medicii trag semnalul de alarmă! Atenție la aceste...

Se spune că femeile nu au voie să mănânce mere până pe 29 iunie. În mod contrar, acestea vor supăra persoanele trecute în neființă din familie. După această zi, fetele tinere au voie să mănânce mere. Vârstnicele pot mânca mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

Atunci când tună și fulgeră de Sânpetru se spune că nu se vor face alune și nuci, altfel le mănâncă viermii și cad din copaci.

Te-ar mai interesa: Iodură de potasiu. Medicul Gabriel Diaconu, mesaj ...

Obicei legat de talismane

Mamele le oferă fiicelor o punguță roșie în care se pun un cățel de usturoi și frunze de pelin. Fetele trebuie să poarte acest talisman timp de trei zile . În acest fel vor fi ferite de farmece și iele, care le-ar putea fura norocul.

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de această sărbătoare
În ziua de 29 iunie nu se spală, nu se coase și nu se lucrează. Se spune că cei care nu respectă aceste interdicții vor atrage forțele necurate. Nu se lucrează la câmp.

Te-ar mai interesa: Cum scapi definitiv de ciuperca unghiei. Cele mai ...

Oamenii nu trebuie să toarcă în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Se crede că „se întorc colacii de la morți” dacă faci acest lucru.

În plus, nu este bine să scuturi merii până pe 29 iunie, altfel poate cădea grindina peste holde.

În tradiția populară se amintește de sărbătoarea lupilor. Nu se pun capcane. Lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru a fi îmblânziți și pentru a nu fura vitele din gospodării.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private