Sari la conținut

Sfinții Mihail și Gavriil. Cea mai puternică rugăciune, care deschide cerul și ajunge direct la Dumnezeu. Rostește-o în această dimineață! Aduce noroc și sănătate

Sfintii Mihail și Gavril
Sursă foto: Creștin Ortodox
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

În fiecare an, credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavriil la începutul lunii noiembrie. Acești doi arhangheli sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor pământenilor în drumul lor spre Rai. Ei ocupă un loc special în tradiția creștină.

Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie

În credința populară, Sfinții Mihail și Gavriil sunt percepuți ca ființe divine, mereu prezente în viața oamenilor, având grijă să curețe sufletele acestora pentru a putea ajunge în Rai. Sunt considerați primii îngeri intermediari între Divinitate și oameni, fiind protectori ai multor categorii sociale.

Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil are loc în fiecare an pe 8 noiembrie. În această zi, se aprind lumânări pentru cei decedați și pentru cei în viață. Deși este numită după cei doi arhangheli, sărbătoarea este dedicată tuturor puterilor cerești fără trupuri, conform Crestinortodox.ro.

Pe 8 noiembrie, considerată ziua îngerilor, se desfășoară o serie de ritualuri tradiționale care datează încă din primele secole ale Creștinismului. În timpul Sfintei Liturghii, credincioșii pun haine în calea preoților, iar aceștia trec peste ele, transmițând astfel harul divin pentru vindecarea și sfințenia celor care le vor purta.

După slujba religioasă, preoții rostesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenți în biserică, apoi se dezbracă de veșmintele preoțești și le acoperă pe credincioși cu ele, într-un gest simbolic de protecție împotriva bolilor fizice și mintale.

La ieșirea din biserică, credincioșii pot primi cozonac şi vin, în cinstea arhanghelilor.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Rugaciune
Sursa foto: doctorulzilei.ro

„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel