Sari la conținut

Sforăitul și complicațiile sale – Tot ce trebuie să știți!

cauze sforăit
Sursă Foto: arhivă Doctorul Zilei
nasul înfundat noaptea

Sforăitul este o afecțiune comună care poate afecta bărbații, femeile și copiii. Acesta poate fi descris ca un sunet dur sau răgușit care apare atunci când țesuturile gâtului vibrează din cauza fluxului de aer care le trece. Iată ce trebuie să știți despre sforăit:

  • Sforaitul afectează bărbații mai des decât afectează femeile.
  • De asemenea, persoanele supraponderale prezintă un risc mai mare de sforăit.
  • Sforăitul se poate agrava și cu vârsta.
  • Sforaitul din când în când nu este o problemă majoră și nu necesită tratament. În cazul sforăitului obișnuit, modificările stilului de viață, cum ar fi renunțarea la alcool și fumat și pierderea în greutate pot ușura sforăitul.
  • Dormitul pe o parte poate reduce sforăitul. Dacă acest lucru nu ajută, dispozitivele medicale și intervențiile chirurgicale pot fi recomandate. Unele dintre aparatele medicale obișnuite care pot fi utilizate pentru a trata sforăitul includ muștiucuri dentare bine montate, benzi nazale sau o mașină de presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii.
  • Partenerii oamenilor care sforăie cronic pot beneficia de dopuri pentru urechi sau de utilizarea unui aparat de zgomot alb noaptea pentru a masca zgomotul.

Complicațiile sforăitului

Sforăitul în sine nu este de obicei o condiție de care să vă faceți griji. În cazurile de sforăit sever care întrerup ciclurile de somn, pot provoca o serie de complicații, cum ar fi:

1. Somnolență în timpul zilei

Sforaitul poate afecta calitatea somnului. Astfel, în loc să te trezești odihnit, te vei trezi simțindu-te obosit. Acest lucru vă poate face să vă simțiți somnoros în timpul zilei. Din păcate, acest lucru vă poate reduce calitatea somnului.

2. Dificultate de concentrare

Dacă nu dormiți bine, vă poate fi dificil să vă concentrați asupra sarcinilor din timpul zilei. Utilizarea utilajelor grele într-o stare în care nu vă puteți concentra vă poate pune în pericol de vătămare corporală. În mod similar, condusul în timpul somnolenței poate crește riscul de accidente de vehicule.

3. Hipertensiune arterială

A dormi o noapte bine, joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale și controlul hipertensiunii. Astfel, dacă sforăieți și nu puteți dormi, este posibil să aveți un risc ridicat de hipertensiune arterială. Acest lucru vă poate crește riscul de a avea un accident vascular cerebral sau de a suferi de boli de inimă. Acest lucru poate fi chiar fatal.

4. Probleme comportamentale

Sforaitul poate afecta copiii. În astfel de cazuri, poate provoca probleme de învățare și poate declanșa un comportament agresiv. Acestea sunt probleme ciclice și pe măsură ce calitatea somnului persoanei continuă să se înrăutățească, problemele comportamentale se vor înrăutăți. La rândul lor, aceste probleme provoacă frustrări care îngreunează somnul copilului.

5. Conflicte în relații

Sforaitul afectează nu doar persoana care sforaie, ci și partenerul lor. Afectează calitatea somnului și le face dificilă concentrarea asupra sarcinilor din timpul zilei. Acest lucru poate face persoana iritabilă și morocănoasă. Astfel, ar putea provoca conflicte într-o relație.

Aproape toată lumea sforaie din când în când, dar pentru unii oameni poate fi o problemă cronică. Sforăitul poate fi, de asemenea, indicativ al unei afecțiuni de bază mai grave pentru care se recomandă consultarea unui medic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel