Sari la conținut

Și tu simți asta după ce mănânci sau bei ceva? ATENȚIE! Simptomul ar putea indica un cancer de stomac

cancer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome cancer de stomac

Recunoașterea simptomelor în stadiile inițiale ale cancerului de stomac crește semnificativ șansele unui tratament curativ.

Cancerul de stomac este printre cele mai comune și mortale din întreaga lume, în special în rândul bărbaților în vârstă. Această problemă se datorează parțial absenței simptomelor în stadiile inițiale, când tratamentul este cel mai eficient. În plus, semnele de avertizare sunt în mare parte nespecifice, ceea ce le face greu de atribuit asupra bolii. Cu toate acestea, recunoașterea lor devreme ar putea avea implicații salvatoare.

Cancerul de stomac este adesea lipsit de simptome până când este în stadii avansate când prognosticul bolii este unul negativ.

Cu toate acestea, pot apărea devreme modificări subtile ale corpului, inclusiv durere și disconfort.

Durerea este o afecțiune comună în rândul pacienților cu cancer, dar durerea care caracterizează cancerul de stomac are trăsături specifice.

În cancerul de stomac, tinde să lovească în mod specific după ce pacientul în cauză a mâncat sau a băut ceva.

Manualele MSD explică: „Simptomele inițiale ale cancerului de stomac sunt nespecifice, constând adesea în dispepsie care sugerează ulcer peptic.”

Termenul dispepsie, care se referă și la indigestie, descrie disconfort sau durere în abdomenul superior după ce mănânci sau bei.

Este un simptom comun, caracterizat prin balonare, disconfort, senzație de prea plin, greață și gaze, care afectează aproximativ 30 la sută din populație.

În cancerul de stomac, dispepsia este probabil să fie vizibilă după ce ai mâncat doar o masă mică.

„Pacienții și medicii tind deopotrivă să îndepărteze simptomele sau să trateze pacientul pentru boala acidă”, explică manualele MSD.

„Mai târziu, sațietatea precoce, sațietatea după ingerarea unei cantități mici de alimente pot apărea dacă cancerul obstrucționează regiunea pilorică.”

Sațietatea timpurie poate duce ulterior la pierderea în greutate sau a forței în urma restricțiilor alimentare.

Organizația Națională pentru Tulburări Rare din Marea Britaie afirmă: cancerul de stomac este o boală cu creștere lentă, care se dezvoltă de obicei peste un an sau mai mult.

Se adaugă: „Semnele și simptomele pot varia foarte mult de la o persoană la alta.”

Acești factori depind foarte mult de localizarea și extinderea tumorilor, precum și de organele specifice implicate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.