Sari la conținut

Și vara poți face pneumonie

Deși pneumonia este o boală a cărei incidență este iarna și vara poți face boala. Pneumonia este o infecție a plămânilor care apare în urma contactului cu diferite microorganisme. De la virusuri, bacterii sau fungi. Din păcate, nicio persoana nu este ferită de această boală.

Însă, complicațiile bolii apar mai des la anumite grupe de risc. Mai exact, la copii, la femeile gravide sau la bolnavii cu afecțiuni cronice.

În literatura de specialitate există mai multe tipuri ale bolii:  

  • Pneumonia pneumococică care apare din pricina Streptococcusului pneumoniae.
  • Pneumonia determinată de Haemophilus influenzae. Vestea bună este că aceasta poate să fie prevenită prin vaccinare.
  • Un alt tip de boală este aceea determinată de bacteria Legionella pneumophilla.
  • Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae este o formă ușoară.
  • Pneumonia produsă de Chlamydia pneumonia se transmite cu ușurință prin picăturile de lichid eliminate când o persoană bolnavă tușește.
  • Pneumonia virală poate fi revenită cu ajutorul vaccinări antigripale. Vaccinare care se face, de regulă, la începutul lunii septembrie.
  • Pneumonia stafilococică al cărui vinovat este Staphylococcul aureus.
  • Pneumonia cu bacterii gram-negative (Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter) este foarte severă, iar tratamentul presupune spitalizarea pacientului.
  • Pneumonia fungică al cărui tratament are la bază medicație antifungică, este o boală cu prognostic bun.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale bolii:  

  • Tusea este puternică, productivă, asociată cu expectoraţia de spută.
  •  Apar dureri situate în zona toracică.
  •  Pacientul are de regulă febră mare. Aceasta este adesea urmată de frisoane și stare de rău generală.
  • Dispneea este mai tot timpul prezentă pe timp evoluției bolii.
  • Confuzia care de regulă este prezentă la persoanele în vârstă,
  • Copiii sub 5 ani prezintă febră, tuse puternică și respirație greoaie. Aceștia trebuie să ajungă de urgență la medic, pentru diagnostic și tratamentul adecvat.

Cum se pune diagnosticul:

Pacientul va fi controlat, plămânii săi sunt ascultați cu ajutorul stetoscopului. De cele mai multe ori, după efectuarea unei radiografii se poate stabili diagnosticul.

În ce constă tratamentul:

Pacientul va primi recomandare pentru odihnă, va trebui să se hidrateze corect și să oprească fumatul – dacă este fumător. Pentru scăderea temperaturii, se pot pune pe piept cataplasme cu hrean sau cu muştar. Tratamentul ce vizează simptomele include medicamente antitermice, de tipul paracetamolului sau al aspirinei, şi antitusive. În cazul pneumoniilor virale, aceste măsuri pot fi suficiente. Foarte rar, în cazuri grave, medicul va recomanda antibiotic doar cu scopul de a preveni suprainfecția de natură bacteriană. Utilizarea corectă a antibioticelor reduce severitatea pneumoniei şi riscul de apariţie a complicaţiilor. În cazul pacienților cu boli cronice, multiple, este posibil să se recomande internarea acestora. Dar și tratament injectabil. În consecință, este indicat să reții că antibioticele se iau numai dacă ai fost diagnosticat cu pneumonii virale.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel