Sari la conținut

Stomatolog: Metoda care împiedică apariția cariilor. O aplici din copilărie și nu dă greș

Ești fericită că i-au apărut primii dințișori. Apoi, observi ce frumos a învățat să se spele pe dinți. Însă, cu timpul, copilul crește și apar primele probleme. Dacă ești tentată să crezi că dinții de lapte nu trebuie să fie tratați ești pe punctul de a face o mare greșeală. Și copilul, și adultul au nevoie de tratamente stomatologice încă de la primele probleme.

Despre principalele afecțiuni dentare cauzate de problemele dentare dar și despre momentul în care este indicat să sigilăm dinții copilului ne-a povestit Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert. 

Ce afecțiuni pot cauza problemele dentare netratate?

La prima vedere, dinții netratați par să producă doar probleme digestive, deoarece evităm să consumăm anumite alimente, iar acestea nu sunt mestecate corect și nici asimilate corespunzător. Studiile arată, însă, că bacteriile din cavitatea bucală și toxinele lor, mai ales cele din pungile parodontale, favorizează apariția unor boli mult mai grave, mai ales la persoanele cu rezistență imunitară mai scăzută: boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, artrită reumatoidă, diabet zaharat, greutate scăzută la naștere a bebelușilor, naștere prematură.

Când este momentul să sigilăm dinții copilului? Este bine să facem acest lucru?

Sigilarea este o metodă de prevenire a apariției cariei și este recomandat să fie efectuată imediat după erupția molarului de 6 ani, deoarece acesta iese în spatele molarilor de lapte, copilul nu ajunge bine cu periuța la el. Mai mult, de multe ori, nici părinții nu îi acordă atenția necesară, crezând că este dinte de lapte și se va schimba. Umplerea șanțurilor adânci ale suprafețelor acestui dinte cu un material asemănător cu cel de obturație (plombă) previne acumularea de resturi alimentare și a plăcii bacteriene, împiedicând apariția cariei. Chiar dacă acest material nu este foarte rezistent, el protejează dintele până când copilul mai crește și învață să își perieze dinții corect și responsabil. 

Mulți copii au indicație pentru aparat dentar. Care sunt avantajele mai puțin știute ale acestuia?

Unul din cele mai importante avantaje ale tratamentului ortodontic este diminuarea riscului de apariție al cariilor dentare. Explicația este aceea că dinții aliniați corect sunt mai ușor de curățat cu periuță și ață dentară decât cei înghesuiți. La acestea se adaugă și scăderea riscului de parodontoză – deoarece mușcătură incorectă poate produce în timp retragerea gingiei și a osului -. Mai mult va avea loc o îmbunătățire a aspectului estetic, creșterea stimei de sine, îmbunătățirea vieții sociale, precum și îmbunătățirea digestiei deoarece dinții nealiniați pot împiedică masticația corectă a alimentelor. Nu în ultimul rând, îndreptarea dinților cu ajutorul aparatului dentar va permite pe viitor realizarea unor lucrări dentare corecte, la nevoie – dinții aflați în poziții incorecte ar împiedica acest lucru.

Mulți români sunt diagnosticați cu gingivită. Inclusiv copiii. Cum scăpam de ea?

În general, afecțiunile care se termină în “ita” înseamnă infecție bacteriană (amigdalită, sinuzită, apendicită etc.). Gingivită este și ea o afecțiune cauzată de acumularea de bacterii într-o anumită zonă. Organismul trimite sânge cu celule de apărare (leucocite) care să lupte cu bacteriile și astfel se explică mărirea de volum, înroșirea și sângerarea gingiei. Așadar, modalitatea cea mai simplă de a scăpa de gingivită este un periaj corect, folosirea aței dentare, chiar dacă gingia sângerează, precum și folosirea temporară a soluțiilor și gelurilor cu substanțe antibacteriene (de ex. clorhexidină).

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel