Sari la conținut

Sigur nu știai ASTA! Ce se întâmplă dacă ne spălăm des părul

Par frumos si sanatos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai bun aliment pentru un păr frumos și sănătos

Potrivit specialiștilor, este foarte importantă frecvenţa cu care ne spălăm pe cap. Părul necesită o îngrijire deosebită. Pentru cei ce nu știau, esistă o tehnică pentru detoxifierea părului și a scalpului de substanțele chimice din componența produselor de îngrijire a părului.

De aici pornesc cele mai mari greşeli pe care le facem când ne ocupăm de podoaba capilară.

Un celebru hairstylist din SUA compară spălarea zilnică a părului cu cea a tricoului preferat, susținând că, în timp, acel obiect de vestimentație viu colorat va arăta decolorat, uzat și lipsit de strălucire.

În ultimii ani, consumatorii au început să acorde o atenție sporită ingredientelor din șampon; cele fără parabeni sau sulfați sunt acum mult mai populare și mai căutate decât erau acum un deceniu. Recent, așa-numita mișcare „no-poo”, spălarea părului fără șamponul tradițional, a început să câștige numeroși adepți.

Tehnica ”no-poo” este folosită pentru detoxifierea părului și a scalpului de substanțele chimice din componența produselor de îngrijire a părului.

Avantajele și dezavantajele șamponării

Pentru a înțelege avantajele și dezavantajele șamponării, mai întâi trebuie să știm exact ce face acest produs. Pe scalp, la rădăcinile părului, se află glandele sebacee. Acestea secretă sebum, care protejează părul de uscare. Din păcate, murdăria și reziduurile de la produsele pentru păr se pot lipi de sebum, iar asta face ca părul să se simtă gras, îngreunat sau, în general, cu aspect tern, potrivit inverse.com.

Agenții de curățare din șampon se numesc surfactanți. Fiecare surfactant funcționează ușor diferit, dar toate atrag uleiul, murdăria sau sebumul. Agenții de curățare ne scapă de murdărie, dar elimină și unele uleiuri care ar putea fi benefice pentru păr. De aceea, balsamul este important pentru a preveni ruperea firelor de păr și apariția vârfurilor despicate.

Cât de des trebuie să ne spălăm podoaba capilară?

par
Nu există un singur sfat care să se aplice pentru toate tipurile de păr, spune Jeffrey Hsu, un dermatolog din Illinois. Deoarece fiecare om are un tip de păr diferit, durata între spălări va depinde de tipul de păr și de stilul de viață.

„Dacă ești foarte activ, transpiri foarte mult sau ai părul gras, acumularea transpirației poate atrage murdăria. Trebuie să vă spălați mult mai des decât cei care nu au un stil de viață atât de activ sau au părul foarte uscat”, spune Hsu.

„De asemenea, dacă cineva cu părul creț poate avea tendința de a avea părul mai uscat. Cu siguranță, cineva care se confruntă cu calviția va trebui să-și spele părul mai rar din cauza posibilității ruperii firelor de păr în timpul spălatului”, explică medicul.

„ Frecvența spălării depinde în mare măsură de tipul de păr”

”S-ar putea ca multe persoane să fi ajuns cu mâinile uscate și crăpate din cauza folosirii frecvente a săpunului. Același lucru se poate întâmpla și dacă vă spălați prea mult părul, deoarece șamponul îndepărtează uleiurile de pe piele, ceea ce poate cauza descuamarea scalpului”, spune Hsu.

„Cu toate acestea, la fel ca pielea feței sau a corpului, scalpul face parte din piele. Fiecare are diferite tipuri de păr: păr uscat, gras sau prea subțire”, spune el. „Deci, frecvența spălării depinde în mare măsură de tipul de păr. O persoană care are părul gras îl poate spăla zilnic, în timp ce alta, cu părul prea rar sau uscat, nu ar trebui să se spele atât de des”, conchide medicul.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel