joi, martie 23, 2023

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) se referă la o serie de afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în ficat. Persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de NAFLD. Afecțiunea progresează treptat și adesea nu există semne aparente care să identifice starea în stadiile incipiente.

Cu toate acestea, dacă starea se înrăutățește, se poate manifesta printr-o varietate de probleme gastrointestinale care continuă să se agraveze în timp. Fără tratament în timp util, poate duce la leziuni hepatice grave, inclusiv ciroză.

Te-ar mai interesa: Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi d...

Aveți steatohepatită nonalcoolică (NASH)?

Steatohepatita nonalcoolică se referă la o formă de NAFLD – în care ficatul este inflamat și deteriorat din cauza excesului de celule adipoase. NASH rămâne adesea tăcut și poate duce la complicații digestive în stadiile avansate ale bolii hepatice grase, când până la 75% din ficat. este inactiv din punct de vedere funcțional, potrivit experților în sănătate. Următoarele sunt câteva dintre complicațiile digestive de reținut:

Balonare

Potrivit Jurnalului Mondial de Gastroenterologie, până la 80% dintre pacienții cu ciroză raportează unul sau mai multe simptome gastrointestinale.

Te-ar mai interesa: Cel mai bun remediu natural împotriva herpesului. ...

„Cele mai frecvente simptome gastrointestinale raportate includ balonarea abdominală la 49,5% dintre pacienți”, a menționat un studiu publicat în jurnal.

Balonarea poate apărea din cauza acumulării de lichid în cavitatea abdominală. Dacă nu este tratată, această acumulare de lichid poate duce la infecții abdominale.

Dureri abdominale

Majoritatea pacienților cu NAFLD sunt asimptomatici sau au dureri abdominale superioare vagi. De obicei este o durere surdă sau dureroasă. Alături de durerile abdominale, aceștia pot prezenta și greață și pierderea poftei de mâncare.

Te-ar mai interesa: Reţeta perfectă pentru curăţarea ficatului de toxi...

Indigestie

O cercetare din 2014 intitulată „Boala ficatului gras nonalcoolic crește riscul de simptome de reflux gastroesofagian” a constatat o asociere pozitivă între NAFLD și semnele bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cum ar fi arsuri la stomac, regurgitare (atunci când un amestec de sucuri gastrice și uneori alimente nedigerate se ridică în sus esofag și în gură) și eructații.

Dificultăți la digerarea și eliminarea alimentelor

Este posibil să aveți o senzație de plenitudine în partea dreaptă sus a abdomenului, împreună cu dificultăți de digerare și eliminare a alimentelor.

Te-ar mai interesa: Alimente de evitat la micul dejun. Cum îți faci ră...

Dacă aveți oricare dintre cele două sau mai multe simptome menționate mai sus, este recomandat să vă consultați medicul. Dacă tratamentul este întârziat, poate duce la complicații suplimentare, cum ar fi malnutriția și sângerarea gastrică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private