Sari la conținut

Cum descoperi dacă ai cancer de colon. Semne de alarmă și analize

Simptome cancer colon avansat. Cancerul de colon este greu de depistat, mai ales în fazele incipiente, întrucât mulți dintre bolnavi nu prezintă simptome în fazele incipiente.

Când acestea apar totuși, depind foarte mult de mărimea tumorii și localizarea acesteia la nivelul intestinului gros, în sensul că acelea din colon se manifestă diferit față de cele din rect. În principal, semnele de alarmă sunt:

Simptome cancer colon avansat

● Modificarile tranzitului intestinal (diareea sau constipatia) și modificarea consistenței scaunului pe o perioada mai mare de timp;

● Sângerare rectală sau prezența sângelui în scaun;

● Crampe, balonări sau durere, toate persistente;

● Senzația de evacuare incompletă a conținutului intestinului după defecație;

● Slăbiciune musculară și fatigabilitate, inexplicabile în alt mod;

● Scăderea în greutate fără motiv.

Cum descoperi dacă ai cancer colorectal

Ghidurile internaționale spun că în cazul cancerului colorectal, de col uterin și în cel mamar, screeningul este extrem de oportun și util. „Din păcate, însă, în România nu există un astfel de program”, a explicat dr. Ioana Panazan, medic specialist gastroenterolog.

Colonoscopia, între sperietoare și tabu

Cea mai sigură metodă de investigare este colonoscopia. Însă la noi, procedura e privită ca un soi de sperietoare! Întâi, din frica de durere. „Eu mi-am făcut colonoscopie fără niciun fel de anestezie în două rânduri. Teama de colonoscopie nu trebuie să fie un handicap.”, spunea prof.univ.dr. Mircea Diculescu. Apoi, mulți pacienți spun că „te dezbracă și se uită toți la tine. Mi-e rușine!” Mare greșeală, spun doctorii. Când ai suspiciunea de cancer deasupra capului, „ai de ales între a te face frate cu Dracul ca să treci puntea, fără nicio rușine, sau o lași baltă și atunci mori pe mâna ta”, îi explica un rezident aceleași paciente rușinoase.

Alte investigații

În afară de colonoscopie, medicii au la dispoziție mai multe tipuri de investigații. Cu toate că niciuna nu este la fel de „sigură” și eficientă, ei pot să analizeze pacientul prin:

● Testarea sângelui – se poate face deși nu există o analiză care să stabilească cu exactitate diagnosticul de cancer. Testarea poate, însă, avea un important rol orientativ;

● Utilizarea razelor X pentru a realiza o imagine a colonului – se face prin ingerarea unor substanțe de contact, precum sulfatul de bariu, care evidențiază conturul intestinului și modificările apă- rute la nivelul lui

● Tomografia computerizate (CT) – practic, colonoscopia virtuală combină imaginile de tomografie computerizată pentru a crea o imagine detaliata a colonului. Este recomandată doar în cazurile în cazurile nu se poate face colonoscopia.

Simptome cancer colon avansat. Cum se tratează

Șansa de vindecare în cancerul colonorectal este strâns legaă de stadiul bolii la momentul punerii diagnosticului. „În țara noastră, condițiile socio-economice, costurile mari ale investigațiilor și tratamentului, accesibilitatea redusă, dar și numă- rul mic de specialiști, fac ca majoritatea pacienților să se adreseze serviciilor medicale în stadii avansate de cancer colorectal, de multe ori cu complicații”, a declarat dr. Ioana Panazan într-o prezentare susținută la primul congres al Clubului Regal al Medicilor, desfășurat luna aceasta la București. În toate cazurile, intervenția chirurgicală este necesară, putând fi asociată, în funcție de stadiul bolii, de administrarea de radioterapie și chimioterapie, acestea din urmă având, însă, efecte adverse severe dacă nu sunt prevenite din timp, prin medicație specifică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel