Sari la conținut

Simptome care arata că eşti intoxicat cu mucegai. Toată lumea ar trebui să le știe

mucegai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
mucegaiul, periculos pentru oameni

Dacă auzirea cuvintelor „toxicitate de mucegai” îți trimite imediat fiori pe șira spinării, nu ești singur. A te îmbolnăvi din cauza expunerii la mucegai este ceva nu este ceva ce vreunul dintre noi ar dori să experimentăm direct. Veștile bune? Simptomele expunerii mucegaiului și mucegaiului toxic pot fi combatete dacă știi ce să cauți.

Problemele de sănătate legate de mucegai sunt foarte reale și afectează mulți oameni în fiecare an. Pentru a complica lucrurile, problemele de mucegai sunt adesea diagnosticate greșit, nediagnosticate sau lăsate netratate.

Ce este toxicitatea mucegaiului?

Mucegaiul este o ciupercă comună care crește în locuri cu multă umiditate, cum ar fi acoperișuri, țevi și sub podele și tavane din lemn și țiglă.

Diferite tipuri de mucegai sunt în jurul nostru tot timpul, dar unele sunt mai periculoase decât altele și anumite persoane sunt alergice la mucegai sau sensibile la toxinele naturale, numite micotoxine, pe care le poate emite mucegaiul.

Când sunteți expus la prea mult mucegai, mucegai la care sunteți sensibil sau anumite tipuri de mucegai cunoscute a cauza probleme de sănătate, poate duce la o afecțiune numită toxicitate a mucegaiului.

Potrivit Megan McElroy,  asistent medic la Parsley Health din New York City: „Problemele de toxicitate a mucegaiului sunt de obicei trecute cu vederea în medicina convențională”. De ce? Deoarece toxicitatea mucegaiului poate provoca o gamă largă de simptome care pot fi greu de descris dacă le aveți și greu de reunit pentru medicul dumneavoastră, mai ales dacă nu au experiență și instruire în problemele legate de mucegai.

Care sunt simptomele toxicității mucegaiului?

Simptomele problemelor de mucegai pot fi împărțite în două categorii principale.

Potrivit lui McElroy, prima este o reacție imună la mucegai, care implică de obicei simptome asemănătoare alergiei, cum ar fi probleme cu sinusurile, nasul care curge, mâncărimi ale pielii și ochilor, astm, dificultăți de respirație și multe altele.

Al doilea tip de problemă a mucegaiului este o reacție chimică și inflamatorie la mucegai. După cum explică McElroy, acest lucru este determinat de micotoxine, care pot iniția un răspuns inflamator determinat de citokine în organism. Și așa cum știți deja despre inflamația cronică, aceasta poate crea simptome vagi, ample și foarte greu de identificat, cum ar fi:

  • Dificultăți cognitive (ceata creierului, memorie slabă, anxietate)
  • Durere (în special dureri abdominale, dar pot include dureri musculare similare cu fibromialgia)
  • Creștere în greutate sau scădere în greutate inexplicabilă
  • Amorțeală și furnicături în extremități sau în alte zone ale corpului
  • Gust metalic în gură
  • Vertij sau amețeli
  • Tinitus (țiuit în urechi)
  • Probleme digestive (în special toleranță limitată la alimente, balonare persistentă)
  • Oboseală semnificativă care interferează cu activitățile zilnice
  • Schimbări de dispoziție
  • Sete excesivă și deshidratare, enurezis la copii
  • Simptome care seamănă cu dezechilibrele hormonale (căderea părului, erupții cutanate)

După cum explică McElroy, „simptomele bolii induse de micotoxine variază și nu au niciun model și nu sunt unice pentru această boală”, ceea ce înseamnă că pot fi ușor confundate cu altceva.

De ce sunt dificil de diagnosticat problemele de mucegai?

„Medicina convențională recunoaște că mucegaiul poate provoca alergii, dar nu recunoaște că micotoxinele emise de unele specii de mucegai de interior pot cauza o problemă”, spune McElroy.

Aceasta înseamnă că medicii care nu sunt familiarizați cu tratamentul mucegaiului  pot rata unul dintre principalele tipuri de reacții de mucegai – reacția chimică și inflamatorie. Acest lucru se întâmplă din câteva motive:

  • Nu există un standard de aur în testarea mucegaiului
  • Nu există un protocol standardizat de tratament sau un medicament pentru toxicitatea mucegaiului
  • Există studii foarte limitate pe oameni care analizează legătura dintre micotoxine și sănătatea umană
  • Prezentarea problemelor de mucegai este foarte diferită în rândul pacienților
  • Nu toți cei expuși la micotoxine de mucegai vor avea o reacție la acestea
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel