Sari la conținut

Medic ATI, despre hipoxia silențioasă a pacienților COVID: Nu au simptome alarmante și dintr-o dată rămân fără aer. Te imploră să îi ajuți să respire

Dr. Radu Ţincu

Din cuprinsul articolului

Simptome Covid. Dr. Radu Țincu, medic primar în secția ATI de la Spitalul Floreasca, a dezvăluit ce pățesc pacienții infectați cu noul coronavirus. Chiar dacă nu au simptome alarmante, saturația de oxigen scade la 65-70 la sută, în condițiile în care, valoarea normală e peste 93 la sută. 

”Vin cu saturații de 65-70 la sută, fără să aibă neapărat o simptomatologie alarmantă. În mod normal, la un pacient care are o saturație atât de mică, ne așteptăm să resimtă mult mai acut lipsa de oxigen decât o face în realitate. Este ceea ce se numește „silent hypoxia” (hipoxia tăcută) și „happy hypoxia”. Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat,” a explicat dr. Radu Țincul la digi24. 

Medicul a mai spus că și plămânii sunt afectați în proporție de 60-70%. „Am mai văzut pacienți cu asemenea complicații pulmonare severe, însă aici ce te frapează este discrepanța dintre cum se prezintă pacientul la spital și care este imaginea radiologică. În mod normal, un astfel de pacient ar fi trebuit să fie mult mai grav, să resimtă într-un mod mult mai acut această afectare pulmonară”, a adăugat medicul.

Simptome Covid

Odată ajunți la terapie intesivă, pacienții Covid sunt într-o situație disperată în care simt acut lipsa de oxigen. ”Orice pacient care te imploră să-l ajuți să respire este, cred, cel mai impresionant lucru, spune dr. Radu Țincu. „Cred că dintre tot ceea ce se întâmplă în medicină, pacientul resimte cel mai acut lipsa de aer. Este un sentiment îngrozitor acela în care ai masca cu oxigen pe figură și cu toată această mască, simți că nu mai ai suficient aer și că nu mai poți să respiri. Este momentul în care acești oameni solicită orice să le faci ca să-i ajuți să nu mai resimtă lipsa aceasta acută de aer. Este ca și cum te-ar strânge cineva de gât și nu poți să scapi din această strânsoare.

Este un element extrem de important și acești pacienți sunt foarte traumatizați. Mulți dintre ei devin extrem de anxioși și panicați, pentru că aceste episoade de lipsă de aer se tot repetă, iar un pacient care știe că acest lucru s-a întâmplat și zilele trecute este extrem de anxios în legătură cu un nou episod, care poate fi mai acut și mai grav decât cel precedent”, a povestit medicul Radu Țincu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel