duminică, martie 26, 2023

Simptome Covid. Dacă prezinți simptomele unei boli respiratorii sau chiar semne caracteristice de COVD-19, primul pas nu e să dai buzna în primul laborator care face testări pentru noul coronavirus.

Recomandarea e să te izolezi la domiciliu și să contactezi medicul de familie sau 112. În urma acestei discuții se va decide dacă e necesar un test COVID-19. În acest caz, vei fi testat la domiciuliu de o ecchipă specializată.

Te-ar mai interesa: Cum faci cea mai sănătoasă, ieftină și simplă sala...

Iată ce alte recomandări are Societatea Națională pentru Medicină de Familie (SNMF):

Dragă pacient, în aceste momente dificile, în vârtejul pandemiei COVID-19, este în interesul nostru, al tău şi al meu, să facem ce este mai sigur, mai bine pentru toţi. Voi răspunde în cele ce urmează la câteva întrebări importante pentru tine:

1.Ce trebuie să fac dacă am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19?

Să rămâi acasă și să contactezi MF sau 112. Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supără și împreună veţi decide dacă vă veți întâlni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament, sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.

Te-ar mai interesa: Care este cel mai bun lucru pe care îl poți face p...

Simptome Covid

> Vei fi testat dacă este necesar de o echipă specializată, care se va deplasa la domiciliul tău (decizia apartine Direcţiei de Sănătate Publică şi serviciului medical de urgențe 112).

2. Pe cine trebuie să anunț dacă sunt depistat pozitiv?

Rezultatul pozitiv este transmis imediat de către laborator către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) teritorială și astfel ești luat în evidența DSP. Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie şi pentru efectuarea anchetei epidemiologice. DSP va elibera în termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare , Decizia de izolare” în baza căreia vei putea solicita concediu medical.

Te-ar mai interesa: Părintele Cleopa: Cum să ne izbăvim de lucruri nec...

3. Ce trebuie sa fac dacă am fost confirmat pozitiv şi am ales să rămân la domiciliu?

Iniţial, este necesară o evaluare într-o unitate medicală abilitată (evaluare obligatorie prin lege). Te vei deplasa cu ambulanța către unitatea medicală abilitată. NU folosi în acest scop mijloace de transport proprii sau în comun! Te izolezi de restul familiei, reduci cât mai mult interacțiunea cu persoanele din jurul tău, porţi mască atunci când ieși din zona de izolare. Dacă este posibil, vei folosi singur o cameră și o baie. Atunci când condițiile nu îţi permit, încearcă măcar să dormi separat, să utilizezi continuu masca și să dezinfectezi toate obiectele de folosință comună după ce le atingi. Vei anunța medicul de familie pentru a fi luat în evidență. Vei discuta zilnic despre starea ta de sănătate cu medicul tău de familie prin consultații la distanţă (telefon, internet).

Te-ar mai interesa: Horoscop: Previziunile Cameliei Pătrașcanu. „Avem ...

4. Ce fac dacă pe parcursul izolării starea mea de sănătate se agravează brusc?

Vei apela urgent serviciul 112.

5. Ce trebuie să ştie persoanele sănătoase, familia, carantinate în aceeași locuinţă, sau cei declarați contacti directi?

Cei care aleg să rămână împreună cu tine vor primi o decizie de carantinare pentru întreaga perioada cât tu eşti persoana izolată pentru COVID-19, dacă ai declarat în ancheta epidemiologică făcută de DSP aceste persoane. Vor respecta strict distanţarea faţă de tine pentru a reduce riscul de îmbolnăvire deoarece, mai ales în primele zile de boală, ești mai contagios. Îşi vor urmări atent starea de sănătate pentru a depista repede eventualele semne de boală. Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie dacă apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19. Contactul direct este persoana apropiată de bolnavul COVID 19 (ați locuit împreună sau ați muncit împreună. Cei care, la rândul lor au venit în contact doar cu o persoană declarată ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinaţi chiar dacă locuiesc la aceeași adresă sau sunt colegi de muncă sau școală cu aceștia.

Te-ar mai interesa: Accident grav feroviar în România! O locomotivă a ...

6. Când trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat?

Conform reglementărilor în vigoare NU este necesară retestarea. Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izolare, dacă nu prezintă simptome.

7. Când și cum mă pot reîntoarce la muncă/școală?

Te poți reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezinți simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta. Vei respecta în continuare toate regulile de protecție (obligatoriu cu mască în primele zece zile).

8. Cum obțin documentele necesare pentru perioada de carantină sau izolare?

Este esențială decizia de izolare/carantinare (după caz) emisă de DSP. Dacă ai ieşit din perioada de izolare de 14 zile (ai fost bolnav COVID-19), vei transmite medicului tău de familie decizia de izolare emisă de DSP și vei primi certificatul de concediu medical. Dacă ești elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absențelor și un aviz epidemiologic pentru reintrare în colectivitate. Dacă ai stat în carantină, fiind contact apropiat cu o persoană bolnavă COVID-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisă de DSP în baza căreia îți va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie.

IMPORTANT! Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau carantină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private