vineri, septembrie 30, 2022

Semnele se pot simți asemănătoare gripei, dar nu le atribuiți unei răceli obișnuite. După cum avertizează organismul de sănătate Penn Medicine, „pot fi mult mai serioase decât atât”.

Reprezentările populare ale atacurilor de cord implică adesea dureri în piept puternice, dar realitatea poate fi cu totul diferită. „Durerea pe care o experimentați în urma unui atac de cord poate fi mult mai puțin dramatică – și poate să nu fie deloc spre foarte dureroasă”, explică Penn Medicine, organismul de sănătate. Dacă nu aveți semnul revelator al durerii bruște în piept pe care toată lumea este învățată să-l recunoască, acest lucru se numește atac de cord „tăcut”.

Te-ar mai interesa: Schimbări frecvente de dispoziție: 3 deficiențe nu...

Trei semne revelatoare ale unui atac de cord tăcut pot apărea la trezire.

transpiratie excesiva

„Trezirea cu transpirație rece, senzația de greață și vărsăturile pot fi simptome ale gripei, dar pot fi și semne ale unui atac de cord tăcut”, avertizează Penn Medicine.

Organismul de sănătate continuă: „Poți ști cum se simte gripa pentru că ai mai avut una înainte, dar când instinctul tău îți spune că aceste simptome asemănătoare gripei sunt ceva mai grave, ascultă.

Nu atribuiți aceste simptome gripei, stresului sau pur și simplu schimbării vremei – ele pot fi mult mai grave decât atât.”

Te-ar mai interesa: Recomandările lui Arafat în cazul unui atac nuclea...

Semne generale de observat

Simptomele atacului de cord pot varia, dar cele mai comune semne ale unui atac de cord sunt:

  • Durere în piept sau disconfort care apare brusc și nu dispare. Se poate simți ca presiune, strângere sau greutate în piept.
  • Se poate simți ca o indigestie sau o senzație de arsură
  • Durere care se poate extinde la brațul stâng sau drept sau se poate extinde la gât, maxilar, spate sau stomac
  • Senzație de rău, transpirație, amețeală sau lipsă de aer.

Potrivit British Heart Foundation (BHF), nivelul durerii poate varia de la o persoană la alta.

„Pentru unii oameni, durerea sau senzația de strângere în piept este severă, în timp ce alții se simt pur și simplu inconfortabil sau sau manifestă o durere similară cu indigestia”.

Aceste simptome pot persista zile întregi sau pot apărea brusc și neașteptat, notează BHF.

Te-ar mai interesa: Un medic chirurg avertizează: Persoanele cu varice...

Cum să răspunzi la un atac de cord

Potrivit NHS, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să apelezi imediat 112 pentru o ambulanță.

„Nu vă faceți griji dacă nu sunteți complet sigur dacă simptomele dumneavoastră sunt un atac de cord, este foarte important să solicitați asistență medicală cât mai repede posibil.

Dacă ați avut un atac de cord, este important să vă odihniți în timp ce așteptați o ambulanță, pentru a evita solicitarea inutilă a inimii”, explică NHS.

Te-ar mai interesa: Prințul George, replică regală pentru un coleg car...

Dacă aspirina este disponibilă și nu sunteți alergic la aceasta, mestecați încet și apoi înghițiți un comprimat de dimensiunea unui adult (300 mg) în timp ce așteptați ambulanța, recomandă organismul sanitar.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private