Sari la conținut

Simptome de colesterol ridicat: două semne de observat când vă uitați în oglindă

Colesterolul ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale colesterolului care apar pe piele

Colesterolul ridicat poate deschide calea pentru a avea un atac de cord, așa că menținerea în standarde normale este vitală. Deși afecțiunea este de obicei marcată de absența simptomelor, există două semne revelatoare de observat pe față.

Colesterolul este o substanță grasă care se găsește în sânge. Menținerea unui echilibru delicat al colesterolului în corpul tău stă la baza unui număr de procese importante, cum ar fi construirea de celule sănătoase. Cu toate acestea, înclinați balanța și puteți declanșa un tsunami de probleme, cea mai gravă dintre toate fiind bolile de inimă.

Din păcate, corpul tău nu te avertizează de obicei cu privire la niveluri ridicate de colesterol, așa că singura modalitate de a ști dacă le ai este să faci un test de sânge.

Ocazional, totuși, pe fața ta pot apărea semne revelatoare de colesterol ridicat.

Potrivit doctorului Gary Bartlett, există două semne specifice că este posibil să ai un nivel ridicat de colesterol care apar pe față.

Un semn „evident” este xantelasma – o acumulare de depozite de grăsime pe pleoape, a spus doctorul Bartlett.

Acestea sunt „depozite evidente de colesterol cu aspect galben”, a explicat el.

Celălalt semn indicator este arcul corneean.

Potrivit doctorului Bartlett, acestea sunt „depuneri de colesterol văzute într-o distribuție ca un „arc” în interiorul irisului (partea colorată a ochiului)”.

NHS explică: „Dacă aveți colesterolul ridicat, un medic sau o asistentă vă vor vorbi despre cum îl puteți reduce”.

Potrivit organismului de sănătate, aceasta ar putea include lucruri precum schimbarea dietei sau administrarea de medicamente.

Diferite alimente scad colesterolul în diferite moduri.

Clinica Mayo explică: „Unele diete furnizează fibre solubile, care leagă colesterolul și precursorii săi în sistemul digestiv și îi trage afară din organism înainte de a intra în circulație. Altele vă oferă grăsimi polinesaturate, care scad direct LDL-ul. Iar unele conțin steroli și stanoli vegetali, care blochează organismul să absoarbă colesterolul”.

Regula generală este de a înlocui grăsimile saturate cu grăsimi nesaturate acolo unde este posibil, sfătuiește organizația de caritate pentru colesterol Heart UK.

Multe alimente conțin grăsimi saturate, în special alimente de origine animală, cum ar fi carnea, untul și produsele lactate, și alimentele care sunt făcute cu acestea, cum ar fi prăjiturile și biscuiții.

Se găsesc și în unele alimente vegetale, inclusiv uleiul de cocos și uleiul de palmier.

Sursele bune de grăsimi nesaturate includ grăsimi tartinabile și uleiuri pe bază de plante, peștele gras, nucile și semințele.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel