Sari la conținut

Simptome de colesterol ridicat: Semnul inestetic de pe față. Apare cel mai frecvent la vârsta mijlocie

colesterol
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de colesterol ridicat

Colesterolul ridicat – un precursor al bolilor de inima – este de obicei marcat de absența simptomelor. Ocazional, un semn de avertizare inestetic poate să apară pe față.

Colesterolul este o substanță cearoasă produsă în principal în interiorul ficatului, dar este, de asemenea, generată prin dietă. Îndeplinește multe funcții importante în organism, cum ar fi construirea structurii membranelor celulare. Colesterolul ridicat înseamnă că aveți prea mult colesterol LDL în sânge. Colesterolul LDL se agață de pereții vaselor de sânge, crescând astfel riscul de boli de inimă.

Din păcate, acest mecanism dăunător nu prezintă de obicei simptome, ceea ce îl face extrem de pernicios.

Cu toate acestea, nivelurile constant ridicate pot da naștere la xantelasma, cunoscută în mod obișnuit sub numele de pete de colesterol.

Potrivit Cosmedics UK, „xantelasma sunt umflături gălbui, care apar de obicei pe sau în jurul pleoapelor”.

Organismul de sănătate continuă: „Aceste zone înălțate sunt de fapt cauzate de o acumulare localizată de depozite de colesterol”.

După cum explică, ele nu sunt considerate dăunătoare din punct de vedere medical în sine, dar pot fi un indicator al colesterolului ridicat, deoarece aproximativ jumătate din cazurile de xantelasmă se referă la colesterolul crescut în sânge.

„Oricine poate face xantelasmă, dar este mai frecventă la femei și la pacienții de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.”

Alți factori de risc includ:

  • Fumatul
  • supraponderalitatea
  • niveluri ridicate de grăsimi, cum ar fi colesterolul în sânge
  • hipertensiune arterială sau diabet

Cum este diagnosticată xantelasma?

Academia Americană de Oftalmologie explică: „Un medic poate spune dacă aveți xantelasmă uitându-vă la pielea din jurul ochilor”

„Ei pot comanda un test pentru a verifica nivelurile de lipide din sângele dumneavoastră. Acest lucru poate arăta dacă există o problemă potențială de sănătate care vă cauzează xantelasma”.

În majoritatea cazurilor însă, colesterolul ridicat nu va prezenta simptome, așa că poți afla doar dacă îl ai dintr-un test de sânge.

„Medicul dumneavoastră de familie ar putea sugera să faceți un test dacă consideră că nivelul colesterolului dumneavoastră ar putea fi ridicat”, explică NHS.

Potrivit organismului de sănătate, acest lucru se poate datora vârstei, greutății sau a unei alte afecțiuni pe care o aveți (cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul).

Cum să scadăți colesterolul?

Schimbarea dietei este esențială pentru scăderea colesterolului ridicat și chiar și schimbările simple pot face o mare diferență.

Pentru a reduce colesterolul, reduceți grăsimile saturate și înlocuiți o parte din ele cu grăsimi nesaturate, sfătuiește organizația de sănătate pentru colesterol Heart UK.

Sursele de grăsimi nesaturate includ:

  • Uleiuri vegetale cum ar fi uleiurile de măsline, floarea soarelui, porumb, rapiță, nuci și semințe
  • Avocado, nuci și semințe
  • Grăsimi tartinabile obținute din uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de floarea soarelui și de măsline
  • Pește gras.

„Peștele gras este o sursă bună de grăsimi nesaturate sănătoase, în special un tip numit grăsimi omega-3”, spune Heart UK.

Potrivit Heart UK, ar trebui să urmăriți să mâncați două porții de pește pe săptămână, dintre care cel puțin una ar trebui să fie uleioasă.

„O porție este de 140 g, dar puteți avea două sau trei porții mai mici pe parcursul săptămânii. Peștii indicați sunt somonul, sardinele, sardinele, păstrăvul, heringul și macroul.”

Se spune să evitați uleiul de palmier, deoarece, spre deosebire de alte uleiuri vegetale, acesta este bogate în grăsimi saturate.

De asemenea, ar trebui să reduceți consumul de:

  • Plăcinte cu carne, cârnați și carne grasă
  • Unt, untură și unt de ghee
  • Cremă și brânză tare, ca cheddar
  • Prajituri si biscuiti.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel