Sari la conținut

Simptome de demență: semnele de avertizare timpurie includ „pierderea firului unei conversații”

Demența frontotemporală
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente ce pot declansa dementa

Există mai multe semne de avertizare timpurii ale demenței, iar unele pot fi greu de observat sau subtile. Una din 14 persoane cu vârsta peste 65 de ani suferă de demență, iar afecțiunea afectează una din șase persoane de peste 80 de ani.

Anchor, care este specializată în adăpostirea și îngrijirea persoanelor în vârstă, are un ghid Reframing Dementia. Se spune: „În linii mari, simptomele asociate cu demența sunt o scădere a memoriei, a abilităților de raționament și de comunicare, o pierdere treptată a capacității de a desfășura activități zilnice și de a înțelege lumea din jurul nostru și confuzie.”

Se observă că simptomele demenței se dezvoltă treptat în timp, dar cât de repede progresează demența va depinde de fiecare individ.

NHS vă sfătuiește că, dacă dumneavoastră sau o persoană iubită deveniți din ce în ce mai uituci, în special dacă aveți peste 65 de ani, este o idee bună să solicitați sfatul medicului în cazul în care ar putea fi un semn precoce de demență.

Unele simptome posibile de care trebuie să fii conștient, conform ghidului, sunt:

  • Creștere sentimentul de uitare – de exemplu uitarea evenimentelor recente sau uitarea numelor prietenilor sau a obiectelor de zi cu zi
  • Pierderea firului unei conversații
  • Te simți confuz chiar și într-un mediu familiar
  • Creșterea dificultăților cu sarcini și activități care necesită concentrare și planificare
  • Schimbări de comportament și dispoziție
  • Dificultate în găsirea cuvintelor potrivite
  • Dificultăți de orientare
  • Dificultăți de secvențiere.

Se observă că există multe lucruri care pot provoca aceste simptome care nu sunt demență, așa că contactați întotdeauna medicul dumneavoastră de familie în primă instanță pentru a exclude afecțiuni tratabile dacă aveți orice nelămurire.

Dementa Australia spune că semnele timpurii ale demenței „sunt foarte subtile” și ar putea să nu fie imediat evidente.

Se adaugă că simptomele timpurii variază de la un pacient la altul, dar există o serie de semne timpurii.

Pe lângă problemele de memorie, un semn cheie este comportamentul repetitiv. Alții constată, de asemenea, că au dificultăți în îndeplinirea sarcinilor familiare și în izolare socială.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel