Sari la conținut

Simptome de variola maimuței experimentate de pacienți. ”Nu am avut niciodată o astfel de durere în gât”

OSimptome variola maimuței. Nicolas Prata, un tânăr de 24 de ani din Lyon, și Corentin Hennert, un parizian de 27 de ani, au contractat virusul la sfârșitul lunii iunie. Cei doi tineri francezi au povestit într-un interviu pentru BFMTV prin ce calvar au trecut.

„La spital, când mi-au spus că s-ar putea să fi luat variola maimuței, nu am crezut”. Până miercurea trecută, Nicolas Prata era convins că are doar angină severă. Înainte de diagnostic, tânărul de 24 de ani din Lyon abia știa ce este variola maimuței. „Auzisem vag de asta la televizor, dar se vorbea de un caz pe ici colo, nu m-a îngrijorat deloc”, mărturisește Prata pentru BFMTV.

„Nu am avut niciodată o astfel de durere în gât”

Cu toate acestea, o creștere neobișnuită a cazurilor de variola maimuței a fost sesizată din luna mai în afara țărilor din Africa Centrală și de Vest, unde virusul circulă de obicei. Peste 3.000 de cazuri au fost identificate în Europa și pe continentul american, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut „acțiuni urgente” în fața triplării cazurilor pe bătrânul continent.

Pe 30 iunie, în Franța erau 498 de cazuri confirmate. Deși suferea de dureri severe în gât și avea febră, nici medicii, nici Nicolas Prata nu au făcut imediat legătura cu variola maimuței. A fost bănuită o simplă angină, astfel că primul tratament prescris a fost de antibiotic. „La început nu m-a îngrijorat prea mult, pentru că au fost simptome pe care le dezvolt destul de des din cauza aerului condiționat”, explică tânărul din Lyon.

Dar, două zile mai târziu, Nicolas Prata, de profesie asistent medical, văzând că starea lui nu se îmbunătățește deloc, dimpotrivă, a început să-și pună întrebări.

„Nu am avut niciodată o astfel de durere în gât”, mărturisește bărbatul. Câteva ore mai târziu, i-au apărut iritaţii pe tot corpul. „Arătau ca niște mici mușcături de țânțari, dar, sincer, dacă nu aș fi fost întrebat, nu le-aș fi observat niciodată. A trebuit să-mi privesc corpul cu lupa”.

„Când am fost testat pozitiv, am fost oarecum ușurat, pentru că simptomele mele au fost luate în serios, dar și foarte îngrijorat, deoarece nu știam nimic despre această variolă, iar și simptomele mele erau foarte puternice”, explică Prata. Au trecut de acum cinci zile de când tânărul a fost internat la Lyon, sub morfină. La aproximativ zece zile de la apariția simptomelor, starea lui a început încet să se amelioreze, deși durerea în gât a persistat. Tânărul crede că a contractat virusul, după un contact apropiat cu un prieten, în seara Fête de la Musique.

Dureri cumplite

Dureri de corp, febră, oboseală… Când, pe 21 iunie, au apărut primele simptome ale variolei maimuței, Corentin Hennebert a crezut, inițial, că este Covid, dar testul s-a dovedit negativ. Nu a durat mult până când tânărul parizian s-a trezit cu leziuni extrem de dureroase la nivelul organelor genitale.

„Şi coşuri pe întreg corpul care, practic, nu se vindecă. La început am crezut că o să treacă”, mărturiseşte tânărul, autor și regizor de teatru. Simptomele, despre care spune că seamănă cu hemoroizii, au fost „foarte dureroase și nu se ameliorează”.

Mi s-a părut anormal și m-am dus repede la spital pentru că aveam dureri cumplite. Nu mai puteam dormi. Erau nopți nedormite. Nu mai puteam mânca, evitam să mănânc pentru că aveam dureri foarte mari când mergeam la baie”.

Trei zile mai târziu, după câteva probe prelevate în camera de urgență, Corentin Hennebert află că într-adevăr a contractat variola maimuței, așa cum se temeau medicii.

„Am fost foarte surprins, pentru că erau doar câteva cazuri la acea vreme în Franța”, spune tânărul, care crede că s-a infectat cu cinci zile înainte de primele simptome, în timpul unui „contact apropiat cu o persoană, la o petrecere”.

Variola maimuței, lipsă de prevenire și informare

Corentin Hennebert la fel ca Nicolas Prata sunt nevoiți să rămână în izolare timp de trei săptămâni. „Tot ce trebuie să faci este să aștepți, deoarece nu există tratament”.

Pentru a nu-i contamina pe alții, persoanele infectate trebuie să-și acopere leziunile cutanate „cu bandaje și alte haine lungi”, mai ales dacă ies în aglomerație, pentru că „acestea au o încărcătură virală foarte mare”.

La aproximativ zece zile de la debutul infecției, Corentin Hennert este încă pe analgezice. „Mi s-au prescris analgezice puternice, pentru că durerea era insuportabilă”. „În orice caz, m-aș fi descurcat bine fără el (virusul maimuţei n.r.), nu doresc asta nimănui”.

Tânărul, care nu-și ascunde îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri, regretă lipsa de informare și prevenire a autorităților publice în jurul acestui virus. „Chiar și atunci când mi s-a spus că am variola maimuței, nu aveam prea multe informații despre ce avea să se întâmple. Practic, doctorul mi-a spus ce să fac și foarte curând după ce am închis telefonul, am rămas singur acasă. Apoi Public Health France m-a sunat pentru a-mi investiga simptomele și lista contacților, pentru a mă avertiza că trebuie vaccinați. Dar, nici până astăzi, niciunul dintre ei nu a fost sunat” de autoritățile sanitare.

După ce a postat pe Twitter un mesaj detaliat despre experiența sa cu virusul, Corentin Hennebert spune că „a fost contactat de o mulțime de oameni” confuzi şi speriaţi, care i-au cerut sfaturi sau informații despre boală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel