duminică, iunie 4, 2023

Simptome generale de cancer. Din cauza ignorării simptomelor, mulţi români ajung la medic cu forme de cancer avansate ce le scad dramatic şansele de supravieţuire.

Febra, oboseala, scăderile bruşte în greutate, balonările, durerile abdominale, dar şi tusea care persistă pentru perioade lungi de timp pot „trăda” numeroase tipuri de cancer.
Specialiştii scot în evidenţă simptome care nu ar trebui trecute cu vederea atât de femei, cât şi de bărbaţi.

Te-ar mai interesa: Pericolul din pahar. Această băutură poate crește ...

Oboseala

În topul simptomele ignorate este oboseala, deoarece nu este un semn specific cancerului. „Oboseala este un simptom asociat cancerului de toate tipurile şi de obicei apare din cauza anemiei provocate de acesta”, explică medicul oncolog Şerban Negru.

Scăderea în greutate

Slăbitul inexplicabil, fără efort fizic sau dietă, poate fi un semn că tiroida este foarte activă.

„În cazul în care nu vă schimbaţi dieta şi stilul de viaţă şi totuşi slăbiţi asta înseamnă că, indiferent de tip, cancerul este deja instalat”, mai explică medicul Şerban Negru.

Tusea persistentă

Tusea poate anunţa şi ea prezenţa cancerului. De regulă, apare în cazul unei răceli, gripe sau alergii. O tuse prelungită (care durează mai mult de o lună) nu trebuie ignorată. Ea poate fi provocată de iritaţia produsă atât de o tumoră malignă, dar poate fi şi un semn de boală pulmonară, care nu e cancer.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

De aceea, specialiştii recomandă să mergeţi la doctor pentru o examinare a gâtului, plămânilor, iar pentru fumători poate fi necesară şi o radiografie.

Febra

Persoanele care au febră fără ca ea să fie provocată de gripă sau altă infecţie ar trebui să meargă la un control.

În cazul bolnavilor de cancer, febra apare în spe cial după ce boala s-a răspândit în organism, însă poate fi şi un semn timpuriu de leucemie sau limfom.

Te-ar mai interesa: Medicii trag un semnal de alarmă! Otrava care îți ...

„Febra este un simptom care apare destul de rar şi de obicei înseamnă suprainfecţie asociată, pentru orice tip de cancer”, mai spune medicul oncolog.

Balonarea şi durerile abdominale

Balonarea poate fi însoţită de dureri abdominale şi pelviene, senzaţie de saţietate şi probleme urinare.

„Durerea e un simptom asociat frecvent cu cancerul. Atenţie că nu toate cancerele dor şi este posibil să mergeţi la control prea târziu, când boala se află deja în metastază sau stadii avansate”, accentuează gravitatea situaţiei medicul Şerban Negru.

Te-ar mai interesa: Cea mai bună modalitate pentru a avea pe masă cei ...

Indigestia

În cazul în care indigestia nu are un motiv întemeiat ea poate fi considerată un semnal de alarmă.

„Acest simptom apare în special la cancerele digestive şi se poate manifesta foarte variat. De la disfagie (nu poţi să înghiţi) la cancerul esofagian, până la senzaţie de saţietate, constipaţie, diaree, sângerări asociate scaunului”, detaliază oncologul.

Durerile de spate

Atunci când ductul pancreatic este blocat de o tumoră, acidul produs de pancreas pentru a ajuta în procesul de digestie se întoarce şi distruge pancreasul. Acest lucru poate să cauzeze dureri abdominale care radiază adesea în spate.

Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...

Pentru a deosebi o durere musculară de spate de una cauzată de o tumoră la pancreas ţine cont de faptul că al doilea tip se manifestă intens, persistă şi nu reacţionează la tratamentul cu antiinflamatoare. De asemenea, durerea de spate cauzată de o tumoră la nivelul pancreasului va cauza apariţia unui alt simptom: scaunul îşi pierde culoarea maronie, devenind dechis la culoare (precum lutul), iar urina devine închisă la culoare.

Dr. Oz recomandă să te apleci în faţă pentru a face o deosebire între cele două tipuri de dureri de spate. Durerea cauzată de o tumoră la pancreas dispare când te apleci în faţă, în vreme ce durerea musculară va persista.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private