vineri, octombrie 30, 2020

Simptome hepatită. România ocupă unul din primele locuri din Europa la numărul de bolnavi de hepatită. Între 5 și 7% din populație e infectată cu virus C. Și la virusul B stăm prost

România ocupă unul din primele locuri din Europa la numărul de bolnavi de hepatită. Între 5 și 7% din populație e infectată cu virus C. Și la virusul B stăm prost. Chiar dacă îmbolnăvirile cu virusurile hepatitice sunt pe o pantă descendentă tot rămânem pe primele locuri din UE.
Dr. Mariana Mihăilă, medic primar medicină internă, explică faptul că din momentul în care mă infectez cu virus hepatitic și până în momentul în care încep să mă simt rău trec luni sau ani de zile.
“Depinde de reactivitatea fiecărui organism. Sunt bolnavi infectați probabil în copilărie care până în starea de adult nu știu că au fost bolnavi, alții vin direct cu cancere hepatice fără să fi știut în viața lor că au avut o hepatită. Alții parcurg un interval scurt de timp din momentul infectării vă dau un exemplu din momentul efectuării unui tratament stomatologic sau după o manichiură necorespunzătoare în câteva luni poate face boala acută de hepatită”.

Simptome hepatită. Analize recomandate

Citește și:

Hepatita se manifesta in mod diferit, in mare parte fiind asimptomatica sau cu manifestari foarte tarzii. Simptomele pot fi asociate cu o raceala si gripa, de exemplu dureri articulare, dureri de muschi, stari de greata si voma, diaree, apatie si febra. Aceasta este faza de hepatita acuta. Ulterior, pot aparea alte simptome, dar acestea sunt deja semne tarzii care atesta cronicizarea bolii: urina inchisa la culoare, scaun decolorat, ochi tulburi si sclerotica ingalbenita, icter, ficat marit, oboseala nejustificata si disconfort abdominal. Retentia de lichide si, in cazul femeilor, dereglarile de menstruatie pot fi alte simptome ale hepatitei cronice.

Citește și:

Analizele care arată dacă e ceva în neregulă cu ficatul sunt transaminazele serice: AST-ul ALD-ul. “Dar uneori, acestea sunt perfect normale. Și, de fapt, starea de infecțiozitate o vedem testând markerii de hepatită. Markerii pentru virus B și virus C. Ce ce vreau să spun și o spun des, ori de câte ori am ocazia, este că ar fi bine ca toată populația adultă a României să se vaccineze împotriva virusului B. Copiii născuți în România după 1995 sunt vaccinați în maternitate. Vaccinarea împotriva hepatitei B este o vaccinare obligatorie. Numai că toată populația născută anterior lui 1995 nu e vaccinată. Și acest lucru ne protejează pe fiecare dintre noi vorbim pe șleau de cancerul hepatic pe care îl poarte da infecția cu virus hepatitic B”.

Vaccinarea previne cancerul hepatic

Citește și:

Infecția cu virus B poate să producă ciroză și cancer după mai mulți ani de la infecție fără să fi trecut, aparent, clinic printr-o hepatită. Pacientul poate să nu știe că a fost vreodată infectat și să se trezească într-o stare extrem de gravă. Într-o stare terminală de boală. „Acesta e un lucru pe care eu îl spun tuturor familiilor care au pacienți infectați cu virus B”.

„În special, în cupluri să se vaccineze. Pentru că ne asigură protecție. Vaccinul se găsește în toate farmaciile și poate fi făcut la medicul de familie”.
Există și o schemă de vaccinare. Depinde cât de repede dorim să avem anticorpii. Schema corectă este 016, se poate face și vaccinare rapidă 013, cifrele reprezentând lunile de la prima vaccinare.

Simptome hepatită

Una dintre explicațiile pentru care suntem în top la hepatite este aceea că generația oamenilor trecuți de 40 de ani face parte din populația vaccinată la școli în anii 80. Infecția s-a produs cel mai probabil de la acele multiplu folosite și precar sterilizate, poate prin tot felul de intervenții stomatologice cu instrumente insuficient sterilizate și utlizate la pacienți care n-au spus niciodată medicului stomatolog. „E o mare problemă ca pacientul infectat să aibă un minim de responsabilitate față de anturaj și față de alții. Lucru care se întâmplă. Pacienții, în general, anunță medicul pentru alte specialități decât boala hepatică. Dacă se duc la o intervenție medicală ortopedică în general pacienții spun că au virus de hepatită. Oamenii se responsabilizează dar din păcate după ce au trecut ei printr-un eveniment neplăcut”, mai spune dr. Mihăilă.

Există acest risc și acum în cabinetele stomatologice există riscul incluiv pentru medici. “Neștiind că un pacient e infectat cu virusul de hepatită, există riscul să ne înțepăm accidental cu acul folosit la recoltarea de sânge, la o injecție. În momentul în care ești avizat, manipulezi mai atent materialul sanitar”.

Simptome hepatită. Tratamente bizare

Disperați să scape de hepatită, unii bolnavi apelează la tot soiulș de vraci și de tratamente bizare. „Încă se poartă tăiatul sub limbă. Sunt în continuare vraci care taie sub limbă. Țin minte de când eram copil, colegii mei care făceau hepatită erau tăiați sub limbă. Rațiunea este că într-adevăr se dezgălbenesc puțin, dar vă dați seama cum e lama aia. Ameliorează icterul, dar, evident, că rămâi bolnav de hepatită. Zilele trecute mi-a povestiti un bolnav că s-a tăiat sub limbă ca să scape de ciroză. Oamenii apelează la tot felul de tratamente empirice pe lângă tratamentul medical. Lumea e disperată”.

Cum se transmite hepatita cu virus B

Trebuie spus din capul locului că virusul B este cel mai infectatnt virus. “Este mai infectant și decât virusul care produce HIV. Se transmite în cuplu, heterosexual, se transmite mult mai mult în relațiile homosexuale, foarte ușor la consumatorii de droguri intravenoase. Și din păcate în continuare prin produți de sânge nu netestați pentru că acum nu mai există situația aceasta, dar din păcate există o perioadă care se numește fereastră imunologică și care reprezintă perioada de timp de la momentul infectării până la momentul în care organismul infectat produce anticorpii sau se detecetează antigenmul virusului B în sânge. E o periadă delicată în care un pacient infectat poate deveni infectant la rândul lui. Fereastra imunologică este între 2 și 6 luni de la momentul contactului”.

Parteneri--