Sari la conținut

Simptome minore pe care femeile le ignoră, deși n-ar trebui! Pot semnala o boală cumplită

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

 Simptome minore pe care femeile le ignoră, deși n-ar trebui! Cancerul ovarian este un cancer ce apare la unul dintre ovare. Are ca rezultat celule anormale ce au capacitatea de a invada sau de a se răspândi către alte părți ale corpului.

Acest tip de cancer, potrivit Target Ovarian Cancer, omoară 11 femei pe zi, numai în Marea Britanie. De aceea este foarte important ca toate femeile să fie foarte atente la aceste semne care le-ar putea ajuta să descopere precoce cumplita boală.

Senzația de sațietate și nevoia de urina mai des sunt primele semne ciudate ale cancerului ovarian. Balonarea este, de asemenea, un semn comun al cancerului ovarian. Dar sunt și alte semne care prevestesc boala.

Cancerul ovarian este o boală care ucide de trei ori mai multe persoane în fiecare an, iar cunoașterea simptomelor poate da un avans în diagnosticarea în cel mai timpuriu stadiu posibil.

Simptome minore pe care femeile le ignoră, deși n-ar trebui! Pot semnala o boală cumplită

Dr. Sharon Tate, șefa departamentului de dezvoltare a îngrijirii primare din cadrul organizației caritabile Target Ovarian Cancer, a declarat pentru Daily Mail că „simptomele acestei boli ne poate da un avans în diagnosticarea cancerului ovarian în cel mai timpuriu stadiu posibil”. Aceasta mai spune că „în prezent, două treimi din cazuri sunt diagnosticate târziu, iar una din șapte femei moare în termen de două luni de la primirea unui diagnostic de cancer ovarian. Dacă este diagnosticat în cel mai timpuriu stadiu, cu atât cancerul este mai ușor de tratat”.

Iată cele cinci semne mai puțin obișnuite care ar putea semnala existența cancerului ovarian.

Dureri de spate
Durerea de spate este un simptom comun al cancerului ovarian, dar de obicei este ignorat și se crede că ar putea fi cauzată de altceva. Însă prezența unei tumori poate provoca dureri persistente în abdomen, șolduri și pelvis. Deși poate părea că nu are legătură cu cancerul ovarian, dacă tumora se răspândește în abdomen sau în pelvis, poate irita țesutul din partea inferioară a spatelui, spun experții.

Burtă umflată sau balonarea
De obicei, este un semn revelator că sunteți constipat – sau un efect secundar al înghițirii băuturilor carbogazoase. Dar balonarea persistentă este, de asemenea, un simptom al cancerului ovarian care nu trebuie ignorat, spun experții. Doar una din cinci femei știe că balonarea este un semn al cancerului ovarian, potrivit organizației caritabile Target Ovarian Cancer.

Potrivit Ovarian Cancer Action, balonarea poate fi, de asemenea, un rezultat al ascitei, care este prezența de lichid în cavitatea abdominală.

„Atunci când celulele canceroase se răspândesc în mucoasa abdomenului (peritoneu), acestea o pot irita și pot provoca acumularea de lichid. De asemenea, cancerul poate bloca o parte a sistemului limfatic, astfel încât lichidul nu se poate scurge din abdomen ca de obicei”, explică medicii de la Cancer Research UK.

Urinarea frecventă
Pe lângă un semn de infecție, nevoia de a merge des la toaletă poate fi un simptom potențial al cancerului ovarian.

Atunci când o tumoare crește în zona pelviană, în acest caz pe ovare, aceasta poate împinge împotriva vezicii urinare – generând necesitatea de a merge mai frecvent la toaletă. Presiunea internă poate bloca, de asemenea, ureterele, care sunt tuburile ce leagă rinichiul de vezica urinară, notează Cancer Research.

Senzație rapidă de sațietate
Faptul că nu ai poftă de mâncare – sau că te simți sătul după ce mănânci puțin – ar putea fi un alt semn al cancerului ovarian. La fel ca balonarea, această sațietate precoce poate fi cauzată de o tumoare sau de ascită. Aceasta vă poate face să nu simțiți foame, deoarece lichidul împinge împotriva altor organe din stomac.

Dacă durerea este persistentă, este nouă pentru dumneavoastră și nu poate fi atribuită cu ușurință altor factori, ar trebui să cereți sfatul medicului dumneavoastră de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel