Sari la conținut

Simptome timpurii de cancer la care trebuie să fii atent și care îți pot salva viața

semne cancer
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Semne și simptome cancer

 Semnele de avertizare timpurie ale cancerului pot fi subtile, dar semnele și simptomele sunt alarme care semnaleaza că ceva nu este în regulă în corpul tău.

Semne si simptome de cancer

Prof. dr. Peter Johnson, a declarat pentru The Mirror : „Simptomele cancerului și semnele de avertizare precoce pot fi foarte variate, unele fiind mai puțin evidente decât altele.

„S-ar putea să nu fie nimic, dar diagnosticarea cancerului cât mai devreme posibil ți-ar putea salva viața.”, mai spune medicul.

cancer
Imagine creată cu AI

Cancerul poate provoca aproape orice semn sau simptom, de aceea e foarte ușor să fie confundat cu alte afecțiuni. Semnele și simptomele depind de locul unde este instalat cancerul, cât de extins este și cât de mult afectează organele sau țesuturile alăturate.

Daca un cancer s-a răspândit (metastazat), pot apărea semne sau simptome în diferite parti ale corpului.

Pe măsură ce un cancer se dezvolta, poate începe să preseze organele din apropiere, vasele de sânge și nervii. Aceasta presiune determina unele semne și simptome de cancer.

Cancerul începe în locuri unde nu vă produce semne

Daca acesta se afla într-o zona critica, cum ar fi anumite parti ale creierului, chiar și cea mai mica tumora poate provoca simptome, însă uneori, cancerul începe în locuri unde nu vă produce semne sau simptome până ce nu s-a dezvoltat destul de mult.

Cancerul pancreatic, spre exemplu, nu produce, de regula, simptome, până când tumorile cresc suficient pentru a presa nervii sau organele din apropiere (acest lucru cauzează dureri de spate sau abdominale).

Totuși, primele simptome ale cancerului pot fi:

  • Pierdere inexplicabila în greutate. Majoritatea persoanelor cu cancer vor slabi mult la un moment dat. Astfel, pierderea în greutate a peste 10 kilograme fară un motiv cunoscut poate fi primul semn al cancerului. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea cu cancere ale pancreasului, stomacului, esofagului sau plămânilor.
  • Febra. Este foarte comuna în cancer, dar se întâmplă mai des după ce cancerul s-a răspândit. Aproape toți pacienții cu cancer vor avea febra la un moment dat, mai ales daca cancerul sau tratamentul acestuia afectează sistemul imunitar.
  • Oboseala. Este vorba despre senzația de epuizare, despre oboseala extrema care nu este înlăturată odată cu odihna. Acesta poate fi un simptom important atunci când cancerul se extinde, dar se poate manifesta mai devreme în unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia.
  • Durere. Poate fi un simptom precoce în cancerul osos sau cancerul testicular. O durere de cap persistenta, care nu cedează la analgezicele obișnuite, poate fi un simptom al unei tumori cerebrale, potrivit sfatulmedicului.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel