Sari la conținut

Simptome timpurii de demență care pot părea bizare și afectează vederea. Apar cu mult înaintea pierderii de memorie

Demența
Sursă foto: Shutterstock
Semne subtile ale demenței

Simptome timpurii de demență care pot părea bizare. Demența este o afecțiune care afectează creierul, dar un simptom precoce ar putea apărea în vederea unei persoane înainte ca pierderea memoriei să apară.

Un nou studiu realizat de neurologi de la Universitatea din California din San Francisco a descoperit modul în care confuzia în procesarea vizuală și recunoașterea spațială joacă un rol în declinul cognitiv. Aceste simptome fac parte dintr-o afecțiune numită atrofie corticală posterioară (PCA).

Demența este o boală incurabilă care face ca organul vital să degenereze în timp, boala Alzheimer fiind cea mai comună formă.

Denumită și boala Bensons, atrofie corticală posterioară este o variantă optică rară a bolii Alzheimer, care afectează și partea creierului responsabilă de ortografie și calcul, precum și de funcția vizuală.

Simptome timpurii de demență care afectează vederea

Studiul, publicat în revista medicală The Lancet, ar putea juca un rol crucial în identificarea pacienților care se află în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, potrivit neurologului și autoarei studiului, dr. Marianne Chapleau.

Important este că pentru diagnosticarea precoce a demenței, semnele de atrofie corticală posterioară devin evidente înainte de vârsta de 60 de ani, în medie, relatează Daily Record.

Acest simptom își face apariția de obicei înainte ca primele semne de pierdere a memoriei și confuzie să apară la cei care dezvoltă boala Alzheimer.

Ce este atrofia corticală posterioară

Persoanele cu PCA vizitează pentru prima dată un medic în medie la 3,8 ani de la apariția simptomelor. Din păcate, până la momentul controlului simptomele ușoare sau moderate de demență sunt evidente.

„Când au fost diagnosticați, un număr mare de bolnavi de atrofie corticală posterioară au prezentat semne de ceea ce este cunoscut sub numele de „dispraxie constructivă, deficit de percepție a spațiului și simultanagnozie”, potrivit Dr. Chapleau și colegii săi.

  • Dispraxia de construcție este o incapacitate de a copia un desen sau de a construi un model simplu.
  • Deficitul de percepție a spațiului este atunci când un pacient are probleme în a identifica locația a ceva ce vede, aude sau simte.
  • Simultanagnozia este o tulburare vizuală care se referă la la momentul în care un pacient are probleme în a acorda atenție la mai mult de un obiect în același timp și aproape jumătate a avut probleme în a face sume simple și a citi text.

Cercetătorii cred că atrofia corticală posterioară este încă subdiagnosticată și doresc să facă mai mulți oameni conștienți de tulburare și de legăturile acesteia cu diagnosticarea demenței într-un stadiu incipient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel