Sari la conținut

Simptomele autismului: semne de alarmă care apar încă de la vârsta de un an

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică. Ea apare fie la naştere, fie la vârsta de 18 luni – 2 ani a copilului.

Autismul tipic face parte din tulburările spectrului autismului (TSA) sau tulburarile pervazive de dezvoltare (PDD) care includ diverse forme de manifestare ale afecţiunii: de la autismul sever până la sindromul Asperger (cei afectaţi de acest sindrom au o inteligenţă chiar genială, dar manifestă deficienţe de comunicare şi socializare). Celelalte tulburări din spectru sunt: sindromul Rett, tulburarea dezintegrativă a copilariei, PDD-NOS (tulburarea pervazivă de dezvoltare – nespecificată altfel sau autismul atipic) şi autismul înalt funcţional.

Simptome

Comportamentele copilului sunt cele care anunţă prezenţa afecţiunii, iar părinţii sunt de obicei cei care observă manifestări neobişnuite. În unele cazuri, bebeluşul pare diferit chiar de la naştere, nu îi observă pe cei din jurul lor, se concentrează pe un obiect pentru o perioadă lungă de timp, este foarte tăcut sau foarte plângăgios.

Semne care apar la un an:

–         nu se întoarce atunci când aude vocea mamei

–         are contact vizual redus

–         nu arată cu degetul

–         nu zambeşte

Semne care apar la vârsta de doi ani:

–         nu spune niciun cuvânt până la 16 luni

–         nu ştie să se joaca cu jucăriile

–         nu combină 2două cuvinte până la vârsta de 2 ani

–         îşi pierde abilităţile de vorbire

–         nu este interesant atunci când adulţii îi arată cu degetul diverse obiecte

Semne cre apar la 3 ani:

–         are activitati repetitive/stereotipe (deschiderea si inchiderea repetata a usilor, invartitul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor etc.)

–         evită atingerile şi contactul vizual

–         repetă cuvinte sau fraze

–         se ataşează de o jucărie sau obiect anume

–         merge pe vârfuri

–         slabă coordonare

Alte simptome

Dr. Tim Buie, medic gastrointerelog la Universitatea Harvard şi la Mass General Hospital din Boston a realizat endoscopii la peste 1000 de copii diagnosticaţi cu autism. La primii 400 de copii, a descoperit că problemele gastro-intestinale sunt mai frecvente la copiii cu autism decât la cei sănătoşi.

 

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.