joi, martie 30, 2023

Cancerul colorectal se dezvoltă atunci când celulele maligne, sau canceroase, se formează în colon sau în rect. Celulele obișnuite pot avea o creștere anormală, fapt ce duce la apariția polipilor. Unele tipuri de polipi pot evolua în cancer pe parcursul mai multor ani, însă nu toate tipurile de polipi se transforma in cancer. 

Stilul de viață, de asemenea, are o influență substanțială în dezvoltarea cancerului colorectal. Alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice și obezitatea pot declanșa formarea acestor polipi care, în timp, se pot transforma în cancer.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: A crescut cu 16% incidenţa cazur...

Cauze și simptome ale cancerului colorectal

Radu Zamfir, chirurg, a vorbit la Antena 3 despre cancerul colorectal, cauzele acestuia și primele semnale de alarmă ale organismului.

Cauze cancer colorectal

Printre cele mai importante cauze ale acestui tip de cancer sunt polipii. Orice cancer, porneşte de la polipi. Putem să mai luăm în calcul şi bolile inflamatorii ale intestinului, precum boala Crohn, alimentaţia proastă, bogată în carne roşie şi afumături. Sportul îl putem enumera ca un factor de protecţie, în timp ce o obezitatea agravează.

Nu în ultimul rând, există şi cancerul la rudele de gradul I, iar acest lucru trebuie să tragă un semnal de alarmă şi să mergem la investigaţii de screening de la vârste fragede”, explică chirurgul Radu Zamfir, în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Medicii gastro-intestinali împărtășesc alimente pe...

Simptome cancer colorectal

Dacă ar fi să le împărţim în colon drept şi cel stâng, colonul drept este cel care dă tumori vegetante, care sângerează şi care duc la sindroame anemice impresionante, în timp ce colonul stâng, cel mai frecvent este oclusiv. La cel drept, omul se poate trezi într-o dimineață alb la față și se gândește că a făcut infarct, dar el de fapt să aibă neoplazie de colon drept”, mai spune medicul.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Cele mai frecvente cauze...

Sângele în scaun, un simptom important

După efectuarea unei colonoscopii, trebuie să diferenţiem dacă sângerarea este de la hemoroizi sau de la o tumoră sau patologie inferioară a colonului. Diferenţa între aspect ar fi sânge proaspăt de la hemoroizi, sânge cu aspect modificat de la leziuni colonice.

În unele stadii, apare şi durere, mai ales atunci când sunt infiltrate pexurile nervoase, care sunt situate în adiacenţa tumorii. Dar pot fi şi dureri date de complicarea unei tumori prin ocluzie care sunt nişte dureri atroce”, precizează chirurgul Zamfir.

Te-ar mai interesa: Alimentul dulce care hrăneşte celula hepatică. Ind...

Colonoscopia, esențială după 45 de ani

„De rutină, în jurul vârstei de 45-50 de ani. Pacienții care au rude apropiate cu neoplazii de colon, colonoscopia este recomandată de la vârste mai fragede de la momentul diagnosticării și tratării rudei.

Dacă se descoperă un polip, și acel polip este scos, s-a eliminat leziunea premalignă și șansa lui de a evolua către un cancer de colon ulterior”, adaugă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private