Sari la conținut

Simptomele cancerului de sân despre care fiecare femeie ar trebui să știe

cancer de san
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Primele semne ale cancerului de sân

Cancerul apare atunci când unele dintre celulele corpului se comportă anormal, schimbându-se, crescând și reproducându-se mai mult decât de obicei. În cazul cancerului de sân, creșterea anormală a celulelor are loc în celulele țesutului mamar. Identificarea a ceea ce ați putea considera un simptom al cancerului de sân vă poate trimite într-o spirală negativă de anxietate. Frica este justificată, dar confirmați diagnosticul în loc să vă gândiți că problema se va rezolva de la sine.

Ce este cancerul de sân?

Institutul Național al Cancerului din Statele Unite sugerează că 12,8% dintre femeile din SUA vor dezvolta cancer de sân la un moment dat de-a lungul vieții. Riscul crește odată cu vârsta, dar o persoană nu este niciodată „prea tânără” pentru a dezvolta cancer de sân, potrivit medicilor.

Cancerul de sân poate începe în diferite părți ale sânului, iar celulele care devin canceroase vor determina tipul de cancer de sân. Cancerul de sân poate apărea în lobuli, canale și țesuturi conjunctive din sâni, dar majoritatea cancerelor tind să apară în canale sau lobuli.

Este posibil ca cancerul de sân să se răspândească în afara sânului prin vasele de sânge și limfatice. Când cancerul se răspândește în alte părți ale corpului, se spune că cancerul a metastazat.

Din fericire, oncologii spun că rata de supraviețuire pe cinci ani în stadiul incipient al cancerului de sân este de 98,5%. De aceea, este esențial să înțelegem semnele și simptomele cancerului de sân, despre care puteți afla mai jos.

Un nodul dur, fără durere

Cel mai cunoscut și comun semn al cancerului de sân este nodul; cu toate acestea, a avea un nodul nu este întotdeauna un indiciu al cancerului.

Unele umflături sunt adesea chisturi benigne, în timp ce altele sunt inofensive și apar în timpul sarcinii. Dacă detectați sau simțiți un nodul care se accentuează mai mult la un ciclu menstrual, vizitați-vă medicul.

Unul sau ambele mameloane sunt inversate

Toți sânii sunt diferiți și același lucru se poate spune despre mameloane. Unele mameloane subliniază, altele sunt perfect plate și unele sunt îndreptate spre interior, a.k.a inversate. Unele femei au în mod natural sfarcurile inversate, iar acesta nu este un semn de cancer de sân. Dacă observați că unul sau ambele mameloane nu mai sunt erecte și acum sunt inversate, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a verifica.

Decolorarea pielii sânilor

Vârsta și istoricul de sănătate sunt factori cheie în ceea ce privește acest simptom al cancerului de sân. Dacă aveți peste 30 de ani și alăptați, pielea decolorată a sânului poate indica mastită, o infecție a țesutului mamar care rezultă dintr-un canal de lapte blocat.

Dacă aveți 50 sau 60 de ani și/sau sunteți în postmenopauză și observați decolorarea pielii pe unul sau ambii sâni, acesta este un motiv de îngrijorare. Cu excepția cazului în care vă amintiți o mușcătură de insectă sau o rănire care afectează sânul, contactați medicul pentru un examen pentru a determina cauza.

În timpul examinării, medicul ar trebui să stabilească dacă cancerul de sân inflamator este cauza. Decolorarea poate include sâni roșii și inflamați care se simt grei.

Sânul tău are o textură asemănătoare cu o minge de golf

Craterele punctate sau gropițele pe o zonă a unuia sau a ambilor sâni pot indica cancer de sân. În concordanță cu contracția sânilor, tumora poate trage pielea și poate provoca gropițe neregulate. Ca urmare, sânul poate părea texturat și poate să semene cu o coajă de portocală sau o minge de golf.

Peau d’orange sau „piea de portocală” în franceză, este atunci când sânul arată ca o coajă de portocală, iar acesta poate fi un semn al cancerului de sân inflamator.

Un sân se micșorează

Dacă ambii sâni erau plini și apoi observați că unul este vizibil mai mic, este posibil să existe o tumoare în acel sân mai mic. Când o tumoare este într-un singur sân, va trage pielea și ligamentele și va determina micșorarea sânului. Un procent mare din țesutul mamar este grăsime, pe care cancerul o consumă și face ca sânul să pară mai mic.

Descărcări neobișnuite din mamelon

Orice expert iti va spune ca singurul lichid care ar trebui sa iasa din mamelon este laptele matern, cu conditia sa alaptezi. Dacă observați alte lichide sau scurgeri ale mameloanelor, inclusiv scurgeri de sânge, acest lucru necesită un apel la medicul dumneavoastră. Totuși, este posibil ca cancerul de sân să nu fie cauza scurgerii mameloanelor. Uneori, poate apărea din cauza unei creșteri benigne, dar nu trebuie să o neglijezi, mai ales dacă scurgerea este inexplicabilă.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel