Sari la conținut

Simptomele cancerului ovarian pot fi confundate cu cele ale unei simple tulburări digestive. Testul de un minut care poate depista temuta boală

Campania Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) cu ocazia Zilei Internationale de Luptă impotriva Cancerului Ovarian, ce va avea loc pe 8 mai, se va desfasura in acest an sub hastagul #AcumStiu, si va pune accent pe importanța vizitei la ginecolog. Campania face parte dintr-o initiativa internationala la care participa si FABC si urmareste sa transmita atat informatii importante legate de cancerul ovarian cat si mesaje extrase din marturiile femeilor care au invins boala sau prezinta risc de a face cancer ovarian.„Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, insa doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.” spune  medicul oncolog dr. Dragos Median.

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Ele includ:

  • creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată
  • senzația de sațietate precoce
  • dureri în abdomen
  • necesitate frecventă de a urina

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian. Acesta cauzeaza mai multe decese decat oricare alt tip de cancer al sistemului reproducator al femeii – 150.000 de decese anual. Doar 45% dintre femei înving boala în primii 5 ani de la diagnosticare.

Principalii factori de risc pentru declansarea cancerului ovarian sunt: varsta, istoricul familial si ereditatea. Exista si alti factori, cum ar fi: obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa nasterilor, aparitia menstruatiei mai devreme de 12 ani si a menopauzei la o varsta mai inaintata. Până la 15% din cazurile de cancer ovarian apar datorită unor mutații genetice moștenite, cu BRCA1 si BRCA2 genele care suferă cel mai frecvent mutații în cancerul ovarian.

Chestionarul ce te poate salva

„Pe www.invingemcancerul.ro gasiti un chestionar cu ajutorul caruia puteti afla daca aveti risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci intrebari nu dureaza mai mult de un minut. Distribuiti-l mai departe catre toate femeile din viata voastra la care tineti, este un gest care le poate salva viața.” indeamna dl. Cezar Irimia, președintele FABC.

 Important de retinut:

  • Orice femeie poate face cancer ovarian.
  • Dacă știi simptomele și mergi la medic, îți poți salva viața.
  • Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii crește enorm șansele de supraviețuire.
  • Cancerul ovarian este diagnosticat adesea în stadii avansate.
  • Multe femei cred în mod greșit că testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: