Sari la conținut

Simptomele cancerului pulmonar care ar trebui să te trimită la medic. Analiza esențială care poate depista cancerul pulmonar

cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în SUA, dar vestea bună este că rata cazurilor noi este în scădere – în mare parte din cauza oamenilor fie că renunță la fumat, fie nu încep niciodată.

În plus, datorită screening-ului cancerului pulmonar, se pot face și mai multe pentru a reduce decesele cauzate de cancerul pulmonar.

„Întotdeauna am știut că cu cât mai devreme depistăm cancerul pulmonar, cu atât mai bine”, spune dr. Houssam Oueini, pneumolog la Houston Methodist. „Există un decalaj uriaș de supraviețuire între momentul în care îl depistăm devreme și cel târziu.”

De exemplu, capacitatea de supraviețuire pe 5 ani a cancerului pulmonar în stadiul 1 este de aproximativ 85%. Această rată scade la doar 20% dacă cancerul pulmonar nu este detectat până în stadiul 4.

„Deci întrebarea este: care este cel mai bun mod de a-l depista?” adaugă dr. Oueini. „Acolo devine importantă depistarea cancerului pulmonar”.

Ce este screening-ul cancerului pulmonar?

Merită să discutăm despre modul în care screening-ul cancerului pulmonar a evoluat de-a lungul timpului.

„În anii 1990, am folosit radiografii toracice și mostre de spută”, explică dr. Oueini. Nicio abordare nu a avut mare succes in a arata beneficii pentru depistarea cancerului pulmonar devreme.

radiografie
Sursă foto: E-health

La începutul anilor 2000, scanările CT (tomografie computerizată) au devenit metoda predominantă de screening pentru cancerul pulmonar. Spre deosebire de o radiografie toracică plată 2D, o scanare CT toracică implică luarea mai multor imagini cu raze X și procesarea imaginilor pentru a crea o vedere mai detaliată, în secțiune transversală a plămânilor.

Depistarea cancerului pulmonar necesită doar o scanare CT în doză mică, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puține radiații decât în timpul unei scanări CT obișnuite și poate fi efectuată fără colorant de contrast, deci nu este nevoie de un IV.

Și scanările CT ale plămânilor cu doze mici funcționează. Un studiu amplu a demonstrat că această metodă de screening a îmbunătățit durata de viață a persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar. Dar screeningul CT pentru cancerul pulmonar precoce a fost limitat doar la cei cu risc foarte mare de cancer pulmonar. Ulterior, liniile directoare de screening au fost relaxate – criteriile de vârstă au fost lărgite – dar rămân limitate la cei cu risc ridicat.

„Dacă ceva pare anormal la o tomografie computerizată, următorul pas este să luați o biopsie”, spune dr. Oueini. „La acel moment, singura modalitate de a efectua o biopsie pulmonară era printr-o procedură chirurgicală”.

Nu ignora simptomele cancerului pulmonar, chiar dacă nu ești eligibil pentru depistarea cancerului pulmonar

Screening-ul ajută la detectarea mai multor cancere pulmonare, dar asta nu înseamnă că persoanele care nu îndeplinesc criteriile nu pot dezvolta cancer pulmonar.

„Știm că, cancerul pulmonar nu este cauzat doar de fumat”, spune dr. Oueini. „Factorii de mediu – expunerea la azbest, fumul de la incendii și poluarea industrială – sunt, de asemenea, factori de risc”.

Din cauza lipsei de date, acești factori nu sunt luați în considerare în ghidurile actuale de screening, dar dr. Oueini crede că poate veni o zi în care, precum mamografiile, screening-ul cancerului pulmonar va deveni o analiză uzuală.

Între timp, acesta este motivul pentru care toată lumea ar trebui să ia în serios simptomele cancerului pulmonar, care includ:

  • Tuse cronică
  • Tuse cu sânge
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • Durere în piept care nu poate fi explicată prin alte constatări

„Dacă ai simptome de cancer pulmonar, trebuie să fii evaluat”, spune dr. Oueini. — „Nu întârzia”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel