Sari la conținut

Simptomele cancerului testicular: Cum să vă verificați testiculele?

Simptomele cancerului TESTICULAR includ de obicei un nodul sau umflarea testiculelor, dar nu este întotdeauna ușor să știți dacă sunteți în pericol. Iată cum să vă verificați testiculele pentru cele mai frecvente semne de cancer testicular, precum și cel mai bun moment pentru a face acest lucru.

Cancerul testicular este diagnosticat la aproximativ 2.300 de bărbați în fiecare an în Marea Britanie și, deși poate fi tratat dacă este depistat devreme, nu este întotdeauna ușor să știi dacă ești expus riscului. Pentru Săptămâna Sănătății Bărbaților din acest an, organizațiile de sănătate îndeamnă toți bărbații să-și verifice în mod regulat testiculele.

Majoritatea cazurilor de cancer testicular sunt diagnosticate la bărbați cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, deși poate afecta oameni de toate vârstele.

Este relativ rar, reprezentând aproximativ un procent din cazuri de cancer.

Citeste si:

Cancerul poate fi tratat cu chimioterapie, radioterapie sau chiar intervenție chirurgicală.

Cu cât începe tratamentul mai devreme, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari, motiv pentru care este important să fiți atenți la semnele de avertizare.

Toți bărbații care ajung la pubertate ar trebui să-și verifice testiculele cel puțin o dată pe lună, conform lui Jas Kalsi, consultant urolog și expert în fertilitate masculină la Spitalul Cromwell.

„Urmărește-te să verifici semnele de cancer după o baie sau un duș cald”, a spus el.

Odată ce ați ajuns la pubertate, este important să vă verificați testiculele în mod regulat – în mod ideal, în fiecare lună. Acest lucru vă va ajuta să vă faceți o idee despre aspectul și senzația lor obișnuită, astfel încât, dacă există modificări, le veți observa.

Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este în timp ce ești sub duș  sau chiar după aceea. Căldura îți va relaxa scrotul și va fi mai ușor să simți ceva neobișnuit.”

Cancer testicular

Cum să-ți verifici testiculele

  • Stați în fața unei oglinzi și verificați dacă puteți vedea ceva neobișnuit, cum ar fi orice umflătură pe piele
  • Simțiți dimensiunea și greutatea fiecărui testicul. Este posibil să observați că un testicul este mai mare sau atârnă mai jos decât celălalt. Acest lucru este complet normal
  • Cunoașteți senzația testiculelor rostogolindu-le pe fiecare între degete și degetul mare. Ar trebui să se simtă netede, fără umflături sau noduli
  • Comparați-vă testiculele între ele – cunoașteți orice diferență între ele

Cel mai frecvent simptom al cancerului testicular este un nodul sau umflarea.

Testiculul tău s-ar putea simți mai mare decât celălalt sau ar putea exista o durere neobișnuită.

Dar, în timp ce aceste semne ar putea fi cauzate de cancerul testicular, ar putea fi, de asemenea, ceva mai puțin grav.

Este important să discutați cu un medic dacă sunteți îngrijorat de simptomele cancerului testicular.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.