Simptomele care anunță cel mai agresiv CANCER al femeilor

Simptomele care anunță cel mai agresiv CANCER  al femeilor
Simptomele care anunță cel mai agresiv CANCER al femeilor

Cancerul ovarian este diagnosticat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume și cauzează peste 150.000 de decese. În România, sunt raportate, anual, în jur de 1.800 de cazuri noi de cancer ovarian, iar alte 1.000 de femei mor.
Anumite manifestări pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Dacă o femeie are, în mod frecvent, una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic:
1. Dureri abdominale sau pelvine
2. Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație)
3. Modificări urinare
4. Sângerări vaginale neobișnuite
5. Dureri în timpul contactului sexual
6. Pierdere în greutate
7. Oboseală, astenie
8. Distensie (umflare) abdominală

„Sângerările neregulate denotă, de regulă, o dereglare hormonală însă pot semnala și o problemă mai gravă precum o leziune pe col, o infecție la nivelul uterului sau chiar cancer. În cazul cancerului mai apar și alte simptome, precum secreția vaginală urât mirositoare, cenușie și o ușoară stare febrilă”, explică dr. Ciprian Pop, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare. Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei cât şi din partea tatălui.

Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata căreia este analizată în mod normal supravieţuirea atunci când se evaluează tratamentul în oncologie). O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagostic corect.
Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întamplă şi datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decât atât, medicii pot uneori să diagnosticheze iniţial o afecţiune similară, dar frecvenţa apariţiei acestor simptome îi ajută să facă diferenţa între cancerul ovarian şi alte boli.

Multe femei consideră că testul Babeş – Papanicolau poate detecta cancerul ovarian

Testul Babeş – Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legătură cu un potenţial cancer ovarian.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) se alătură în data de 8 mai acţiunilor care au loc în această zi în întreaga lume pentru a atrage atenţia asupra riscului cancerului ovarian, neoplasmul cu cea mai mică rată de supravieţuire în rândul femeilor!

O dată diagosticată, o pacientă cu cancer ovarian trebuie să aibă acces la tratamentul de care are nevoie, însă din păcate, medicamentele noi apărute pentru această boală în ultimii ani, nu vor fi incluse în prima fază de actualizare a listei de medicamente gratuite şi compensate, în ciuda faptului că avem de-a face cu o boală rară. Astfel, sunt mii de paciente care nu se pot proteja de unul dintre cele mai mutilante cancere pentru o femeie”, precizează Cezar Irimia, preşedintele FABC

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook