Sari la conținut

Simptomele de avertizare timpurie ale cancerului ucigaș, inclusiv semnul ciudat de la nivelul degetelor

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Degetele umflate sunt de obicei inofensive, dar uneori semnalează ceva mai mult.

Cancerul pulmonar este al treilea cel mai frecvent cancer în Marea Britanie, cu peste 130 de cazuri diagnosticate în fiecare zi. În ciuda acestui fapt, mulți dintre noi nu sunt conștienți de semnele de avertizare care ar trebui să ne facă să ne programăm la medicul de familie.

„Cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât este mai probabil ca tratamentele să aibă succes”, explică Amy Hirst, Health Information Manager la Cancer Research UK. „Principalul lucru este să vă ascultați corpul. Așadar, dacă ceva nu vi se pare normal pentru dumneavoastră, atunci cel mai bine este să mergeți la un control”, adaugă ea. Deși cancerul pulmonar nu prezintă întotdeauna simptome în stadiile incipiente, iată câteva dintre semnele și simptomele la care trebuie să fiți atenți…

Tuse persistentă

O tuse persistentă sau o tuse care își schimbă natura ar putea fi un simptom al cancerului pulmonar. După cum explică Amy: „Dacă orice tuse a fost a lor o vreme, sau o tuse care s-a schimbat sau se înrăutățește. În esență, orice lucru care nu este normal pentru tine este ceva despre care trebuie să vorbești cu medicul tău. Cel mai bine este să o verificați, chiar dacă, în cele mai multe cazuri, nu va fi vorba de cancer.”

Infecție toracică persistentă

Deși cel mai probabil o infecție toracică este doar atât, se estimează că peste jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar dezvoltă infecții pulmonare, în parte pentru că sistemul lor imunitar este slăbit de cancer. Prin urmare, dacă suferiți în mod regulat, cel mai bine este să vă adresați unui medic de familie, așa cum explică Amy. „Dacă aveți infecții toracice recurente, din nou, este foarte important să vă faceți timp pentru a le verifica.”

radiografie cancer pulmonar
Sursă foto: E-health

Durere atunci când respirați sau tușiți

„Un alt semn de care trebuie să fii atent este să ai orice durere sau durere în piept sau în umăr”, spune Amy. Se estimează că între 20 și 40 la sută dintre persoanele cu cancer pulmonar prezintă acest simptom. „Deși poate fi mai frecvent să avem dureri și dureri pe măsură ce îmbătrânim, o durere inexplicabilă sau persistentă oriunde în corp ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă”, adaugă ea.

Tuse cu sânge

„Tusea cu sânge poate fi un semn de cancer pulmonar”, spune Amy „Este foarte important să discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru și să nu ignorați acest lucru.” Acest lucru se datorează faptului că cancerul pulmonar poate provoca sângerări la nivelul căilor respiratorii, care, la rândul lor, pot determina oamenii să tușească sânge (hemoptizie).

Disfuncție respiratorie

Lipsa de respirație poate fi adesea un semn de cancer pulmonar, dar adesea oamenii atribuie acest lucru altor probleme de sănătate. Potrivit Fundației Roy Castle Lung Cancer Foundation, „Lipsa de respirație este un simptom comun al cancerului pulmonar, dar poate fi dificil de identificat. Atunci când ne găsim fără suflare, adesea punem acest lucru pe seama a altceva – de la faptul că suntem puțin ieșiți din formă, la faptul că îmbătrânim sau chiar la anxietate și stres.” Cu toate acestea, ei sfătuiesc ca în cazul în care vă confruntați cu acest lucru să vizitați un medic de familie cât mai curând posibil.

Clubbing de degete

Un simptom mai puțin cunoscut al cancerului de plămâni este zbârnâitul degetelor, care se întâlnește la 35% dintre persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici și la 4% dintre cele cu cancer pulmonar cu celule mici. „Este situația în care există modificări ale formei degetului sau unghiilor și acestea încep să pară umflate”, spune Amy. Afecțiunea apare în etape, începând cu baza unghiei care devine moale, iar pielea din jur pare strălucitoare. Apoi, unghiile încep să se curbeze mai mult atunci când sunt privite dintr-un unghi lateral și, în cele din urmă, vârfurile degetelor încep să se umfle, ceea ce se datorează faptului că se acumulează lichid în țesutul moale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.