Sari la conținut

Simptomele diabetului de tip 2 includ urinarea frecventă – de câte ori ar trebui să urinezi pe zi?

culoarea urinei
Sursă foto. arhiva Doctorul Zilei
Culoarea urinei un indicator al problemelor de sănătate

Diabetul zaharat de tip 2 este binecunoscut că îi face pe oameni să urineze mai des decât în mod normal. Dar ce se consideră o cantitate „normală” de urină în timpul unei zile?

Diabetul poate fi diagnosticat atunci când nivelul zahărului din sânge este periculos de ridicat. În timpul diabetului zaharat, excesul de zahăr din sânge își găsește drumul în urină, aducând cu el o mulțime de lichide din organism. Pierderea masivă de lichid din organism provoacă deshidratare, care apoi îi face pe diabetici să le fie sete. Dar când pacientul bea mai multe lichide, ajung să aibă nevoie să urineze mai mult.

Oamenii sănătoși urinează de obicei de patru până la șapte ori pe zi dacă consumă doi litri de lichide pe zi.

urinezi

Urinatul mai mult decat aceasta cantitate poate fi un semn al diabetului de tip 1 sau de tip 2. În cazuri mai rare, diabeticii pot urina mult mai mult decât cantitatea normală.

Într-o formă rară de diabet numită diabet insipid, oamenii pot chiar urina între 3 și 20 de litri pe zi.

Dar urinarea frecventă nu înseamnă întotdeauna diabet. Persoanele care consumă mai mult de doi litri de lichide pe zi pot fi mai predispuse să urineze frecvent.

Persoanele cu hipertensiune arterială sau cu probleme renale  pot urina mai mult.

„A urina mult nu înseamnă automat o boală, așa că nu este nevoie să fii anxios dacă altfel te simți bine”, a explicat pentru Patient.info doctorul Preethi Daniel, director clinic la London Doctors Clinic.

„Majoritatea afecțiunilor pot fi detectate cu ușurință doar vorbind cu medicul de familie, care vă va trimite să faceți analize  și vă va da tratament ulterior.”

Frecvența de a urina poate fi, de asemenea, mult mai mare dacă sunteți stresat. Studiile au arătat că stresul este asociat cu producția de urină.

Cu toate acestea, dacă urinarea frecventă este cuplată cu alte simptome de diabet, este posibil să aveți această afecțiune.

Simptomele la care ar trebui să fii atent includ, de asemenea, vederea încețoșată, senzații ciudate de furnicături în mâini și picioare și oboseală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel