Sari la conținut

Simptomele mai puțin cunoscute ale lipsei de fier. Ce dureri poate provoca?

deficit de fier
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
deficit de fier

Fierul este un mineral esențial pentru organism și sănătate. Acesta este repsonsabil pentru transportarea oxigenului către organe și țesuturi în mod corespunzător.

Fierul, de fapt, susține funcționarea normală a celulelor roșii, care au rolul de a oxigena întregul organism, ducând oxigenul din plămâni în restul organismului.

Lipsa de fier poate cauza simptome specifice, precum amețeală și slăbiciune. Mai puțin cunoscut este faptul că lipsa de fier poate cauza chiar și dureri.

Durerile provocate de lipsa de fier

Simptomele deficitului de fier în organism pot cauza dureri de cap, amețeală, dureri în piept, picioare și mâini reci, palpitații și insomnie. De asemenea, femeile pot avea probleme cu căderea părului și pot observa că unghiile lor se rup mai rapid.

La nivelul pielii, persoanele ce se confruntă cu deficitul de fier pot fi mai palide, cu cearcăne mai proeminente. Cu toate că oboseală e ceva normal, aceasta trebuie să îți ridice semne de întrebare atunci când chiar și după un somn normal, te simți lipsit de energie. Dificultățile de concentrare și stările de nervozitate pot indica de asemenea o carență a fierului în organism.

Ce riscuri implică lipsa de fier?

Cu toate că se poate trata destul de ușor prin intermediul suplimentelor sau adoptarea unei alimentații echilibrate, deficitul de fier poate cauza anumite complicații.

Dacă nu este tratat la timp, acesta poate determina anumite afecțiuni mai grave precum apariția unor boli de natură cardiovasculară. Spre exemplu, aritmia cardiacă poate duce la stop cardiac din cauza faptului că inima se mărește.

Pe de altă parte, oboseala cronica poate duce la depresie și insomnii. Aceasta se manifestă de cele mai multe ori sub forma unei gripe. În cazul celor mici, carența de fier netratată poate afecta dezvoltarea cognitivă și motorie. De asemenea, deficitul de fier poate cauza sindromul de intestin iritabil și boala cronică la rinichi, scrie BZI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel