Sari la conținut

Care sunt simptomele sindromului de intestin iritabil și din ce motive apare

durere pelvina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale infectiilor urinare

Foarte mulți pacienți vin la medic pentru anumite tulburări gastrointestinale, sindromul de intestin iritabil fiind cel mai des diagnosticat în urma investigațiilor medicale. Afecțiunea poate afecta pe oricine, de la copii la adulți și necesită tratament obligatoriu.

Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune cronică, cu caracter benign, dare care necesită tratament și are un impact negativ asupra calității vieții pacientului. Deși acest sindrom afectează și femeile, și bărbații, are o prevalență cu 70% mai ridicată în cazul femeilor.

Printre cauzele sindromului de intestin iritabil se regăsesc: alimentația haotică, neechilibrată, nivelul ridicat al stresului, anumite fluctuații hormonale, sedentarismul, dar și moștenirea genetică precum și existența unor afecțiuni.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale sindromului de intestin iritabil:

  • Durerea abdominală este un element cheie în diagnosticul acestei boli. Durerea este de regulă ameliorata de defecație, spun medicii. În general durerea este difuză, oriunde la nivelul abdomenului, cel mai des însă este localizată în abdomenul inferior și apare sub forma crampelor. Durerea poate să fie exacerbată fie de alimentație, fie de stres.
  • Constipație sau diaree. Pacienții cu sindrom de intestin iritabil au fie constipație, fie diaree, fie ambele.
  • Balonarea este un simptom care de regulă îl au majoritatea pacienților.
  • Totodată, pacientul are senzația de defecație incompletă. Și va pierde în greutate nejustificabil.
  • Prezența mucusului în scaun.
  • Senzația de greață se întâlnește în mod frecvent, la aproximativ o treime dintre pacienți, în aceeași proporție cu disconfortul sau durerea epigastrică.
  • De asemenea, pacienții mai au și simptome precum sunt: refluxul gastroesofagian, cefalee, insomnie.

Diagnosticul se stabilește cu ajutorul colonoscopiei, a testelor de laborator, a ecografiei abdominale.

Pacientul care are asemenea simptome trebuie să meargă urgent la medicul specialist gastroenterolog pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului. Trebuie specificat faptul că sindromul de intestin iritabil este o afecțiune cronică al cărui tratament este dificil. De asemenea, regimul alimentar este esențial în tratamentul acestei boli.

 

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel