sâmbătă, iunie 25, 2022

Foarte mulți pacienți vin la medic pentru anumite tulburări gastrointestinale, sindromul de intestin iritabil fiind cel mai des diagnosticat în urma investigațiilor medicale. Afecțiunea poate afecta pe oricine, de la copii la adulți și necesită tratament obligatoriu.

Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune cronică, cu caracter benign, dare care necesită tratament și are un impact negativ asupra calității vieții pacientului. Deși acest sindrom afectează și femeile, și bărbații, are o prevalență cu 70% mai ridicată în cazul femeilor.

Te-ar mai interesa: Dormi cu luminile aprinse? Te poate face diabetic ...

Printre cauzele sindromului de intestin iritabil se regăsesc: alimentația haotică, neechilibrată, nivelul ridicat al stresului, anumite fluctuații hormonale, sedentarismul, dar și moștenirea genetică precum și existența unor afecțiuni.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale sindromului de intestin iritabil:

  • Durerea abdominală este un element cheie în diagnosticul acestei boli. Durerea este de regulă ameliorata de defecație, spun medicii. În general durerea este difuză, oriunde la nivelul abdomenului, cel mai des însă este localizată în abdomenul inferior și apare sub forma crampelor. Durerea poate să fie exacerbată fie de alimentație, fie de stres.
  • Constipație sau diaree. Pacienții cu sindrom de intestin iritabil au fie constipație, fie diaree, fie ambele.
  • Balonarea este un simptom care de regulă îl au majoritatea pacienților.
  • Totodată, pacientul are senzația de defecație incompletă. Și va pierde în greutate nejustificabil.
  • Prezența mucusului în scaun.
  • Senzația de greață se întâlnește în mod frecvent, la aproximativ o treime dintre pacienți, în aceeași proporție cu disconfortul sau durerea epigastrică.
  • De asemenea, pacienții mai au și simptome precum sunt: refluxul gastroesofagian, cefalee, insomnie.

Diagnosticul se stabilește cu ajutorul colonoscopiei, a testelor de laborator, a ecografiei abdominale.

Pacientul care are asemenea simptome trebuie să meargă urgent la medicul specialist gastroenterolog pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului. Trebuie specificat faptul că sindromul de intestin iritabil este o afecțiune cronică al cărui tratament este dificil. De asemenea, regimul alimentar este esențial în tratamentul acestei boli.

Te-ar mai interesa: Val de căldură cu consecințe grave asupra populați...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private