Sari la conținut

Simptomele unei boli de inimă. Cum îţi dai seama că trebuie să mergi la medic

obiceiuri sanatoase pentru inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O boală de inimă este termenul care descrie un grup de afecţiuni cardiovasculare ce afectează atât cordul, cât şi vasele de sânge. Printre acestea se numără boala coronariană, infarctul miocardic, aritmia sau defectele congenitale ale inimii.

Alte afecţiuni cardiace includ ateroscleroza (îngroşarea sau astuparea vaselor de sânge şi a aterelor cu plăci de aterom), boala de valvă mitrală (insuficienţa mitrală), cardiomegalia (mărirea anormală în volum a inimii) sau cardiomiopatia (boala care afectează muşchiul inimii).

Cele mai comune semnale de alarmă şi simptome specifice sunt durerile în piept, care apar atunci când muşchiul inimii nu mai primeşte suficient oxigen şi nutrienţi în fluxul de sânge din artere. De asemenea, unele persoane pot experimenta senzaţia de constricţie toracică în zona sternului şi durerea poate iradia către gât sau umeri şi braţe.

Totodată, oboseala persistentă şi dificultăţile de respiraţie pot fi simptomele unei boli de inimă şi ar trebui să vă programaţi la un consult medical de specialitate.

De menţionat că există particularităţi pentru fiecare persoană cu afecţiuni cardiace, iar simptomele pot fi diferite. De pildă, femeile pot manifesta semnale diferite transmise de inima aflată în suferinţă, precum: greaţă, vărsături, dureri de spate, dureri de maxilare, transpiraţii reci, ameţeaţă, dificultăţi de respiraţie sau senzaţia de leşin.

Pe lângă analizele şi tratamentul recomandate de medicul curant, o persoană cardiacă trebuie să-şi schimbe stilul de viaţă, în principal prin renunţarea la fumart şi alcool, evitarea sedentarismului şi a stresului, dar şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase.

Prognosticul pe termen lung

Perspectiva pe termen lung pentru persoanele cu boli cardiace depinde de mulți factori. Acestea includ tipul de boală cardiacă subiacentă, reacția persoanei la medicamente și amploarea și severitatea afectării inimii.

Dacă un medic te diagnostichează pe tine sau pe cineva drag cu boli de inimă, trebuie urmat un regim de medicamente și un stil de viață sănătos pentru a preveni agravarea complicațiilor.

Boala cardiacă este considerată o afecțiune cronică și pot apărea complicații în urma perioadelor de îmbunătățire indusă de medicamente, potrivit doc.ro.

Cu toate acestea, bolile de inimă rămân principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Căutarea tratamentului după primele indicii posibile ale problemelor cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială sau dificultăți de respirație, poate duce la rezultate mai bune în timp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.