Sari la conținut

Simptomul „ciudat” al unei femei care a dus la diagnosticul bolii Parkinson

boala Parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Richelle Flanagan a aflat că are boala Parkison cu debut precoce în timpul sarcinii.

Dieteticianul Richelle Flanagan a observat un semn „ciudat” care a dus în cele din urmă la un diagnostic de Parkinson. „Lucram în clinica mea dietetică și un pacient revenise să mă vadă după cinci ani în care nu mă văzuse”, a început Richelle. „Când m-am dus să scriu în fișa de evidență am observat că scrisul meu era mult mai mic decât fusese cu cinci ani în urmă și când am încercat să îl fac mai mare nu am putut”.

Richelle a recunoscut că s-a gândit: „Bine, asta e puțin ciudat.” Apoi, când a plecat într-o vacanță la schi cu familia ei, mâna ei nu s-a putut opri din tremurat când ținea în mână o cană de ciocolată caldă.

„M-am gândit: „Bine, trebuie să mă duc și să îi cer medicului meu de familie să mă trimită la un neurolog””.

Richelle a declarat pentru Dublin Live că a trebuit să aștepte până la nașterea fiicei sale pentru a putea face o scanare care să confirme dacă era vorba de boala Parkinson.

„Am fost șocați când am primit diagnosticul”, a spus Richelle. „Dar am cam știut în sinea mea, din cercetări, că probabil că este vorba de Parkinson.”

Simptomul „ciudat” al unei femei care a dus la diagnosticul bolii Parkinson

În curând va împlini 54 de ani, în luna mai, Richelle este hotărâtă să sensibilizeze publicul cu privire la această afecțiune.

Richelle a subliniat că există „un număr destul de mare [de persoane] care au sub 40 de ani” care sunt afectate de boala Parkinson.

„O mulțime de femei sunt oarecum respinse în legătură cu multe dintre simptomele care sunt similare cu menopauza”, a spus Richelle, care a fost diagnosticată în urmă cu șase ani.

„Li se poate spune că este vorba de hormoni și pot fi puși sub tratament cu antidepresive și diverse alte lucruri, dar, din păcate, un subgrup de persoane au de fapt boala Parkinson”.

Richelle lansează o aplicație numită My Moves Matter (Mișcările mele contează), care este un serviciu digitalizat de autoîngrijire pentru persoanele care suferă de Parkinson.

Aplicația își propune să îi ajute pe oameni să își amintească să își ia tabletele, să vadă tiparele, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, și să dobândească cunoștințe.

Simptomele bolii Parkinson se agravează în perioada ciclului menstrual

Din propria experiență, Richelle a constatat că simptomele bolii Parkinson se agravează în perioada ciclului menstrual.

„Deci, ceea ce se întâmplă este că în săptămâna dinaintea menstruației nivelul de estrogen și hormonii scad și, odată cu asta, scade și dopamina”, a explicat Richelle.

„Acesta este neurotransmițătorul pe care persoanele cu Parkinson nu l-ar avea la fel de mult.

„Deci, pentru femeile care nu au Parkinson, aveți PMS [sindromul premenstrual] și vă simțiți amețită și cu creierul în ceață.

„Toate acestea au legătură cu scăderea nivelului de estrogen și cu scăderea dopaminei.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel