joi, mai 26, 2022

Sindromul inimii frânte – deși poate suna a o scenă de final de relație, este o afecțiune cât se poate de reală. Sindromul inimii frânte mimează simptomele unui atac de cord.

Afectiunea a inceput sa fie documentata pentru prima oara in Japonia, in anii ’90, numindu-se si cardiomiopatia Takotsubo. Cardiopatie, pentru ca in momentul in care se produce, inima se mareste si Takotsubo, pentru ca pe radiografia unei inimi cu acest sindrom, inima seamana cu un vas utilizat de pescarii japonezi pentru a captura caracatite (takotsubo – numele vasului).

Te-ar mai interesa: Cum poți scăpa de alergii pentru totdeauna? Trebui...

„Acest sindrom al inimii frânte are mai multe denumiri şi mai este cunoscut şi sub numele de balonizare a inimii. Este o boală gravă şi apare la şocuri emoţionale foarte puternice. Poate apărea şi la emoţiile pozitive.

Sunt acele şocuri emoţionale negative, atunci când pierdem ceva, sau de un lucru de care ne-am ataşat foarte mult sau chiar o persoană.

Unele persoane exagerează din punct de vedere emoţional şi atunci se declanşează o reacţie foarte puternică la nivelul creierului, care va elimina o cantitate foarte mare de receptori care ne ţin în stare de veghe şi alertă.

Te-ar mai interesa: Te confrunți des cu balonarea abdominală? Iată cât...

Atunci când avem o cantitate mare şi bruscă, se produce un fel de paralizie a muşchiului cardiac. Acest sindrom este exact ca un infarct miocardic”, a spus medicul Călin Iulian la Antena3.

Simptomele inimii frânte

„Avem toate modificările şi toată simptomatologia infarctului miocardic. Sunt nişte simptome greu de suportat de către pacient şi produc panică. Pacienţii sună la ambulanţă şi sunt trimişi la spital, unde li se pune diagnosticul de infarct miocardic.

Te-ar mai interesa: Tot ceea ce trebuie să știi despre febră. De ce se...

Doamnele, după o anumită vârstă, după 50 de ani, sunt mai predispuse la acest sindrom. Din fericire, nu are repercusiuni. Pacienţii se externează într-o stare foarte bună. Din păcate, 1% din pacienţi pot muri la debutul inimii frânte”.

infarct

Care este diferenta dintre sindromul inimii frante si atacul de cord?

Desi cele doua afectiuni se manifesta similar, exista o diferenta majora si foarte serioasa intre cele doua. In cazul atacului de cord, cauza principala si potential letala este blocarea arterelor coronare. In cazul sindromului inimii frante, arterele nu sunt blocate, doar muschiul inimii este slabit.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu Volodimir Zelenski? Ridurile fat...

Din cauza similitudinii in simptomatologie, sindromul poate fi diagnosticat gresit ca infarct miocardic. Prin urmare este foarte important sa te asiguri ca inima ta este sanatoasa, desi iti da batai de cap. Consultul periodic la medicul cardiolog este o metoda buna de a-ti testa inima si de a te asigura ca nu este in pericol.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private