Sari la conținut

Sindromul LONG Covid sau Covid de lungă durată explicat de profesorul Mauro Giacca

Potrivit unui studiu publicat  în revista Lancet, plămânii persoanelor care au murit din cauza infectării cu covid-19 au prezentat o serie de leziuni persistene și extinse.  Aceste descoperiri îi pot ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine sindromul Long Covid sau covid de lungă durată, prin prisma căruia pacienții prezintă simptome pe parcursul mai multor luni de zile.

„Descoperirea noastră indică faptul că maladia COVID-19 nu este doar o boală cauzată de moartea celulelor infectate, ci este probabil consecinţa acelor celule anormale care persistă perioade îndelungate în interiorul plămânilor”, a declarat Mauro Giacca, profesor la King’s College din Londra.

Cercetarea a plecat de la analiza unor mostre de țesut prelevate din rinichi, inimă, ficat și plămâni a 41 de pacienți care au decedat de covid-19 la Spitalul Universitar din Trieste, Italia, în perioada februarie-aprilie 2020.

Într-un alt interviu acordat de Mauro Giacca, acesta a declarat s-a remarcat „o distrugere cu adevărat vastă a arhitecturii plămânilor, cu ţesuturi sănătoase care au fost aproape complet înlocuite de ţesuturi cicatrizate”.

Citeste si:

Ce este long covid sau covid de lungă durată?

„Am putea în mod corect să considerăm că unul dintre motivele pentru care există astfel de cazuri de COVID de lungă durată constă în faptul că există o vastă distrugere a ţesutului pulmonar. Deşi unii oameni se vindecă de COVID-19, leziunile care le-au fost provocate pot fi masive”, a precizat acelaşi profesor.

Pe baza tuturor cercetărilor efectuate la nivel mondial, s-a constatat că un număr mic de persoane care a fost infectate cu covid-19 și apoi s-au vindecat, au manifestat ulterior stări de oboseală, dificultăți respiratorii și confuzii cerebrale. Acest sindrom este cunoscut sub numele de long covid sau covid de lungă durată.

Cum se manifestă?

Una dintre caracteristicile acestui sindrom constă în prezența cheagurilor de sânge extinse la nivelul arterelor şi venelor. O altă caracteristică s-a putut observa la nivelul celulelor pulmonare care prezintă dimensiuni anormal de mari, dar și multe nuclee.

„Prezenţa acestor celule infectate poate să cauzeze acele modificări structurale majore observate în plămâni, care pot să persiste timp de mai multe săptămâni sau chiar luni şi care, în cele din urmă, ar explica sindromul COVID de lungă durată”, a adăugat profesorul Mauro Giacca.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.