Sari la conținut

Malformații și dezvoltare defectuoasă, efectele acestei tulburări genetice care necesită multe terapii

Sindromul Noonan este o tulburare genetică care perturbă dezvoltarea normală a diferitelor părți ale corpului. Mai exact, un individ poate să fie afectat de sindromul Noonan în diverse moduri: poate să aibă o statură mică, expresii faciale neobișnuite, defecte cardiace, întârzieri în dezvoltare, hemoragii, malformații scheletice. Boala nu are un tratament curativ, dar mai multe terapii pot ameliora simptomele și crește calitatea vieții pacientului.

Datele arată că peste 50% dintre pacienți au statura mică, deși la naștere nu se observă vreo problemă. De asemenea, unii pacienți sunt afectați de scolioză, însă marea majoritate au defecte cardiace – cea mai cunoscută fiind stenoza valvei pulmonare. Nu în ultimul rând tulburările de coagulare sunt asociate cu sindromul Noonan. Astfel, acești pacienți se luptă cu hemoragii spontane, iar femeile afectate au menoragii. Sunt și pacienți care vor avea probleme legate de auz.

Din păcate, boala nu are un tratament curativ, scopul tratamentelor existente este de a ameliora simptomele și complicațiile posibile bolii. Cauza principală a acestui sindrom este o mutație genetică, iar copilul fie ia gena afectată de la părinte, fie are loc o mutație spontantă.

Principalele semne și simptome sunt:

  • modificări ale aspectului facial: fruntea mai lată, ochii pot fi depărtați, gâtul prea scurt, capul prea mare.
  • hemoragii, vânătăi deși a fost un traumatism minor,
  • probleme de auz,
  • probleme de oculare,
  • uneori se înregistrează un ușor retard mintal,

Acești pacienți fie se nasc cu un defect cardiac – boala cardiacă congenitală, fie dezvoltă pe parcursul vieții anumite probleme. Mai exact, pot să aibă stenoza valvei pulmonare, cardiomiopatie hipertrofică, defect septal ventricular, ritm cardiac neregulat.

De asemenea, au probleme legate de creștere. Alți pacienți pot avea probleme musculoscheletice, de exemplu deformări ale coloanei vertebrale. Sunt și adolescenți care manifestă dificultăți de învățare.

Iată care sunt complicațiile posibile:

  • Întârzieri de dezvoltare cognitivă,
  • Hemoragii,
  • Complicații limfatice – uneori lichidul se poate acumula în spațiul din jurul inimii sau a plămânilor,
  • Complicații ale tractului urinar,
  • Probleme legate de fertilitate, mai ales în cazul bărbaților care pot să aibă un număr scăzut de spermatozoizi,
  • Risc crescut pentru dezvoltarea leucemiei.

La ora actuală nu există un tratament care să vindece sindromul Noonan, dar sunt modalități de corectare a manifestărilor. Astfel, dacă există probleme de auz, se va pune copilului o proteză auditivă. Dacă nu vede bine, se vor prescrie ochelari. Dacă sunt probleme cardiace medicul cardiolog va prescrie un tratament sau chiar o intervenție chirurgicală. În cazul hemoragiilor se vor prescrie tratamente care să prevină declanșarea lor, practic medicamente care să ajute sângele să se coaguleze. În cazul în care copilul are probleme de creștere, terapia cu hormoni poate să ajute.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel