Sari la conținut

Sindromul OBOSELII cronice. Totul despre tulburările microbiotei observate la bolnavi

oboseala cronica
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne pe care le dă corpul tău când ești lipsit de somn

Sindromul oboselii cronice este asociat cu tulburări ale microbiotei sau florei intestinale, ceea ce ar putea explica problemele imunitare ale acestui sindrom.

Publicate în revista Cell Host & Microbe, două studii științifice evidențiază tulburări în microbiota intestinală a bolnavilor, care ar putea explica în parte tulburările imunitare ale acestei patologii.

Un acid gras protector care nu este produs suficient

„Important este că această cercetare arată o corelație, nu o cauzalitate, între aceste modificări ale microbiomului și ME/CFS”, a declarat Julia Oh, profesor asociat la The Jackson Laboratory (SUA) și autor principal al uneia dintre cele două lucrări.

„Dar aceste descoperiri sunt un preludiu pentru multe alte experimente mecaniciste pe care sperăm să le facem pentru a înțelege mai bine ME/CFS și cauzele care stau la baza acesteia”, a adăugat ea.

Sindromul OBOSELII cronice. Totul despre tulburările microbiotei observate la bolnavi

În acest caz, cercetătorii au comparat mostre de microbiotă intestinală de la diferite profiluri: persoane diagnosticate recent cu ME/CFS (în termen de 4 ani de la studiu), persoane cu simptome ale afecțiunii de peste 10 ani și controale neafectate.

Analizele au arătat că persoanele care au suferit recent de ME/CFS au avut modificări în diversitatea speciilor prezente în microbiota lor intestinală. În special, aceștia aveau niveluri reduse de microorganisme cunoscute pentru producerea butiratului, un acid gras important pentru protejarea integrității barierei intestinale și pentru stimularea sistemului imunitar din intestin.

Legături semnificative între simptomele de oboseală și bacteriile intestinale

Unul dintre cele două studii a constatat, de asemenea, legături semnificative între severitatea simptomelor de oboseală și nivelurile unor specii specifice de bacterii intestinale, în special a bacteriei producătoare de butirat, Faecalibacterium prausnitzii. De asemenea, a evidențiat o încărcătură globală mai mare de bacterii în scaun și tulburări în interacțiunile dintre speciile bacteriene la pacienții cu ME/CFS.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel