marți, mai 30, 2023

Simptome fibrom uterin. Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent intalnite afectuni genitale cu care se confrunta femeile.

Cunoscuta si sub denumirea de “pietre ale uterului”, fibromul uterin este o tumora benigna (necanceroasa) care se dezvolta pe tesutul muscular al uterului, in special pe peretii exteriori sau interiori ai acestuia, punand presiune pe organele din jur si generand o durere imensa.

Te-ar mai interesa: Semne prevestitoare de Alzheimer care apar cu apro...

Conform Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, aproape 40% dintre femeile cu varsta pana la 35 de ani dezvolta un fibrom uterin, iar procentul creste odata cu inaintarea in varsta, astfel aproape 70% dintre femeile cu varsta de 50 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin.

 „Fibromul uterin este mai mult decat o patologie intalnita frecvent in randul femeilor, ajunge sa afecteze starea pacientei la nivel emotional, psihologic si, chiar, familial. Lipsa informarii suficiente, dar si tendinta de a ignora chiar si cele mai mici simptome, determina un comportament irational, de cele mai multe ori femeile ajungand la medic intr-o stare grava”,  a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar Obstetrica – Ginecologie.

Te-ar mai interesa: Când hemorozii devin o problemă de sănătate gravă?...

Semne si simptome ale fibromului uterin

In general, manifestarile fibromului uterin sunt foarte variate, intrucat depind de numarul, de marimea si, in special, de localizarea acestuia. Exista trei tipuri diferite de fibroame uterine:

 • fibromul submucos – care se dezvolta in cavitatea interioara a uterului, sub mucoasa acestuia si genereaza sangerari prelungite, menstruatii neregulate, fiind o adevarata problema, in special, pentru femeile care doresc o sarcina;
 • fibromul subseros – dezvoltat sub invelisul extern al uterului si responsabil pentru compresiunea pe vezica urinara sau atunci cand este localizat in spatele uterului, poate determina constipatie sau dureri de spate;
 • fibromul intramural – este cel mai frecvent tip de fibrom uterin si se dezvolta in peretele uterin;
 • fibromul pediculat – prezinta o tulpina si poate creste atat in interiorul uterului, cat si in exteriorul acestuia.

Pacientele diagnosticate cu fibrom uterin asimptomatic pot trai cu acesta fara a avea nevoie de tratament, insa cele care prezinta fibrom uterin simptomatic prezinta o serie de manifestari specifice, precum:

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

 1. sangerari menstruale abundente;
 2. prelungirea ciclului menstrual si instalarea anemiei datorita numarului scazut de globule rosii;
 3. sangerari inainte si dupa menstruatie sau chiar intre menstre;
 4. dureri sau senzatia de presiune pelvina;
 5. dureri in abdomen, pelvis sau partea superioara a spatelui;
 6. dureri in timpul actului intim;
 7. presiunea asupra intestinului, care poate duce la constipatie sau chiar balonare;
 8. blocajul uretal, urmat de blocajul renal;
 9. dificultati in tranzitul intestinal;
 10. infertilitate sau probleme in sarcina (avort spotan).

De regula, fibromul uterin se dezvolta in prioada sarcinii si isi inceteaza evolutia odata ce femeia a intrat la menopauza, insa sunt cazuri in care acesta trebuie extirpat pentru a nu pune in pericol sanatatea si chiar viata pacientei.

Odata resimtite aceste simptome, este recomandat un consult medical pentru a determina cu exactitate diagnosticul si inceperea tratamentului sau posibilitatea de extirpare a fibromului.

Te-ar mai interesa: Remedii pentru funcția hepatică. Terapeut: ”Mămăli...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private