Sari la conținut

Vărsături, slăbiciune accentuată și delir, semnele acestui sindrom foarte periculos

serviciul de ambulanta
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Sindromul Reye este o afecțiune rară însă foarte gravă care de regulă afectează copiii cu vârste între 6 și 12 ani. Medicii avertizează că afecțiunea este gravă și pune viața în pericol deoarece afectează toate organele interne, mai ales creierul și ficatul. Sindromul Reye este o urgență medicală și trebuie să suni la 112. 

Afectați sunt copiii și sindromul Reye apare după o boală virală cum este, de exemplu, gripa sau varicela și este asociată cu administrarea de aspirină pentru scăderea febrei. De aceea, medicii susțin că nu trebuie dată aspirina copiilor și adolescenților care se află în perioada de recuperare după o infecție virală.

Principalele semne și simptome sunt:

Trebuie subliniat faptul ca semnele și simptomele sindromului Reye apar de regulă, după 3-5 zile de la începerea unei infecții virale.

Acestea sunt:

  • vomă persistentă,
  • apatie,
  • modificări de personalitate, inclusiv iritabilitate și agresivitate,
  • dezorientare și confuzie,
  • delir și convulsii – extrem de periculoase la copil,
  • pierderea cunoștinței,
  • diaree la copiii mici,
  • oboseală continuă

Atenție! Sindromul Reye este considerat o urgență medicală, acesta pune viața în pericol de aceea trebuie să suni obligatoriu la 112 sau să ajungi cu copilul la cel mai apropiat spital. De asemenea, nu trebuie neapărat să-i dai copilului aspirină ca să se declanșeze boală. În continuare cauzele sindromului Reye sunt necunoscute. În consecințe, dacă copilul tău manifestă astfel de simptome (nu obligatoriu toate), obligatoriu mergi la camera de garda a unui spital cu el.

Nu există un tratament specific

Medicii susțin că în cazul sindromul Reye nu există un tratament specific, însă gestionarea corectă a bolii este asociată cu rapiditatea diagnosticului și are ca scop principal în primul rând protejarea creierului prin reducerea edemului cerebral, prevenirea complicațiilor pulmonare și a stopului cardiac.

Recuperarea copilului depinde de modul și gradul în care a fost afectat creierul. Din păcate sunt cazuri în care recuperarea este parțială, dar sunt și cazuri în care copilul se recuperează în totalitate.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel