Sari la conținut

Oboseală, uscăciunea gurii și a ochilor, boala care afectează mai ales femeile

Sindromul Sjögren (SS) este o boală cronică, autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat glandele care produc umiditate la nivelul ochilor, gurii și a altor părţi ale corpului. Cele mai dese simptome ale bolii sunt ochi uscaţi și gură uscată.

Medicii spun că este o boală benignă, oboseală, ochii și gura uscată, durerile musculare afectează calitatea vieții pacienților. Datele statistice arată că boala apare mult mai des la femei decât la bărbați. Mai exact, în nouă din zece cazuri, sindromul Sjögren apare la femei.

Sindromul Sjögren este o afecțiune autoimună în care pot fi atăcate unul sau mai multe organe, de exemplu inimă, rinichi, nervi, piele, plămâni. De asemenea, spun medicii, pacientul se poate confrunta cu o stare de anemie, are loc o reducere a celulelor albe sau trombocitelor din sânge. Mai grav este cazul unor pacienți care în afara acestui sindrom au și alte boli autoimune precum sunt lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă dar și cu diabetul zaharat de tip 1.

Primele simptome ale bolii sunt inflamarea glandelor responsabile cu producerea lacrimilor și a salivei, are loc o scădere a producției de lacrimi și de salivă, ducând la apariția senzației de uscăciune a gurii și a ochilor. Însă pot să apară și simptome precum: senzația de uscăciune a nasului, a pielii pe regiuni, sau chiar a vaginului. Persoana în cauză se va confrunta cu senzația persistentă de sete, răgușeală, roșeața ochilor, senzația de mâncărime în zona nazală. Uneori, se întâmplă să apară conjunctivită. De asemenea, această boala poate da anemie severă, dar și afectarea rinichilor, mai ales dacă nu se respectă recomandările medicilor cu privire la schimbarea stilului de viață.

Când boala este în stadiu avansat pot să apară complicații la nivelul căilor aeriene superioare, crește și riscul de afecțiuni oculare. Dar mai grav este că pot să apară edeme dureroase la nivelul glandelor salivare, senzația de oboseală constantă, dureri puternice articulare și inflamația articulațiilor. Nu în ultimul rând, boala poate să dea ca minfestare și refluxul gastric sau arsuri gastrice.

Din păcate, astăzi boala nu are un tratament care să o vindece, însă există o mulțime de modalități care o ameliorează. De exemplu, medicul îți poate prescrie lacrimi artificiale, unguente oftalmologice, lubrifiante vaginale.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel